Butyraat

Zo verbeter je drastisch je darmgezondheid.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel wil ik het met je hebben over boterzuur, ook wel butyraat genoemd. Ik zie boterzuur als het belangrijkste stofje in je darmen.

Het onderstaande komt daarbij aan bod.

  • Een aantal eigenschappen van boterzuur.
  • Wat is boterzuur?
  • Waarom is boterzuur zo belangrijk?
  • Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert.
  • Waarom vermoeidheid vaak in de darm begint.
  • Boterzuur en de relatie met chronische aandoeningen.
  • Welke darmbacteriën produceren boterzuur?
  • Hoe verhoog je de aanmaak van boterzuur?

Een aantal eigenschappen van boterzuur.

  • Het zorgt voor groei van gunstige bacteriën in je darm.(1)
  • Het vermindert ontstekingen in je darmslijmvlies. (2, 3, 4)
  • Het verhoogt de aanmaak van antimicrobiële stofjes zoals bèta defensine zodat schimmels en parasieten zich minder snel vermenigvuldigen.(5)
  • Het regelt de immuniteit, denk aan stimulatie van Treg cellen wat bijvoorbeeld belangrijk is bij auto-immuniteit. (6)
  • Het  remt de groei van darmkankercellen. (7)
  • Het voed je darmcellen. (8)
  • Het verlaagt de bloeddruk door stimulatie van de nervus vagus.(9)
  • Het zorgt voor een sterke barrière functie van de darm zodat de kans op het lekkende darmsyndroom daalt. (10)
  • Het versterkt de barrière functie van je darmen wat belangrijk is bij de ziekte Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. (11)

Wat is boterzuur?

Tijdens lezingen noem ik boterzuur het vloeibare goud voor je gezondheid. Wanneer je specifieke oplosbare vezels eet worden deze door je darmbacteriën omgezet in boterzuur. Dit boterzuur is de voorkeursbrandstof voor je darmcellen.

Naast het eten van oplosbare vezels kun je boterzuur (in kleine hoeveelheden) ook binnenkrijgen door het eten van sommige voedingsmiddelen. Denk hierbij aan: kokosolie, roomboter, yoghurt, harde kazen (denk aan parmezaanse kaas), melk (vooral geitenmelk en schapenmelk) en daarnaast ook gefermenteerde voedingsmiddelen als zuurkool of tempé.(12)

Let wel: het eten van de bovenstaande voedingsmiddelen is niet de manier om boterzuur te verhogen. Ik ga je zo meteen uitleggen hoe je de aanmaak van boterzuur een BOOST geeft.

Waarom is boterzuur zo belangrijk?

Stel je eens een woestijn voor. Wat gebeurt er wanneer ik het zaadje van een super gezonde vrucht in de Sahara bodem plant? Natuurlijk gebeurt er niets. Ook al heeft het zaadje de potentie om een super gezonde vrucht voor te brengen. Welke les kunnen we hieruit trekken. Dat de omgevingsfactoren minstens zo belangrijk zijn als de kwaliteit van de voeding die je eet.

Al slik je de beste voedingssupplementen, wanneer je darmflora en je darmslijmvlies zo onvruchtbaar zijn als de Sahara neem je ze niets op.
Wat je wil is dat je darmflora en darmslijmvlies zo vruchtbaar zijn als het Amazone regenwoud. Wanneer ik bijvoorbeeld een zaadje van een super gezonde vrucht in de bodem van de Amazone plant, groeit er binnen de kortste te keren een gezonde vrucht uit.

Al slik je de beste voedingssupplementen, wanneer je darmflora en je darmslijmvlies
zo onvruchtbaar zijn als de Sahara neem je ze niets op.

Leuk, maar wat heeft boterzuur hiermee te maken?
Nu wordt het leuk! Boterzuur zorgt ervoor dat je darmflora en darmslijmvlies zo vruchtbaar zijn als de Amazone. Dat is wat we uiteindelijk willen!

Boterzuur

Je bent niet wat je eet, je bent wat je verteert.

Ik heb de afgelopen jaren vele darmflora laboratorium uitslagen geanalyseerd. Het valt mij op dat de kwaliteit van onze darmflora steeds meer afneemt. Maar wat wil je in een wereld waar antimicrobiële handgels over de toonbank vliegen?

Wat wil je in een wereld waar vaak antibiotica wordt voorgeschreven. En dan heb ik het niets eens gehad over de pesticiden en soms overdreven hygiëne. En nee, elke dag douchen met zeep of shampoo is heel ongezond voor je huidflora en dus ook je darmflora.

In Nederland slikken meer dan één miljoen antidepressiva. Een belangrijke oorzaak hiervan zit in de darm. Het is niet voor niets dat vele onderzoekerts, onze darmen ons tweede brein noemen. Tijdens lezingen leg ik mensen uitgebreid uit hoe ze hun darmen in topconditie krijgen. Het mooie daarbij is dat wanneer mensen met hun darmen aan de slag gaan, ze zich ook veel gelukkiger voelen.

Waarom vermoeidheid vaak in de darm begint.

In je darmslijmvlies gebeurt er ontzettend veel. Zo bevindt het grootste gedeelte van je weerstand zich in je slijmvliezen. In het darmslijmvlies treft je vele immuuncellen aan. Een belangrijke functie is het onschadelijk maken van bacteriën die met de voeding zijn meekomen en het maagzuur hebben overleefd.

Wanneer de weerstand van je slijmvliezen laag is (ook wel secretoir immunoglobuline antistof of kortweg sIgA genoemd) ben je veel sneller ziek en verdraag je minder voedingsstoffen.(13)

Ook is het zo dat je darmcellen (zogenaamde enterocyten) zich om de 2-5 dagen vernieuwen. Je darmcellen verbruiken daarbij veel energie. Een energie tekort verzwakt het slijmvlies en opent de deur voor vele ziektes. Zwakke slijmvliezen zorgen er daarnaast ook voor dat je voedingstoffen niet goed opneemt.

Boterzuur is de voorkeursbrandstof van je darmcellen en slijmvliezen. Het levert meer dan 70% van alle energie!  Wanneer je dus weinig boterzuur aanmaakt zorgt dit ervoor dat je sneller moe bent. Enerzijds kun je minder goed energie opnemen vanuit de voeding en anderzijds wordt het immuunsysteem geactiveerd omdat de doorlaatbaarheid van je slijmvliezen is toegenomen.

Hoe minder boterszuur, hoe sneller er sprake is van het lekkende darm syndroom.

Boterzuur en de relatie met chronische aandoeningen.

Chronische laaggradige ontstekingen vormen de belangrijkste oorzaak van alle chronische aandoeningen. Bij dit type ontsteking zie je vaak dat de doorlaatbaarheid van je darmen hoger is dan normaal. Het gevolg is dat bacteriële resten, zogenaamde lipopolysacharides in de bloedbaan terechtkomen. Deze zorgen voor chronische laaggradige ontstekingen in het bloed. Dit wordt ook wel endotoxemie genoemd. Dit type ontsteking kun je meten aan de hand van de hs-CRP waarde. De doorlaatbaarheid van je darmen kun je weer meten aan de hand van de hoeveelheid zonuline.

Wat heeft boterzuur hiermee te maken?
Boterzuur is een duizendpoot en vermindert op verschillende manieren deze ontstekingen. Boterzuur heeft bijvoorbeeld en positieve invloed op de tight junctions. Deze tight junctions kun je zien als ‘schuifdeurtjes’ tussen je darmcellen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de inhoud van de darm niet in de bloedbaan terecht komt.

Boterzuur zorgt ervoor dat deze schuifdeurtjes tussen je darmcellen stevig blijven. Op deze manier komen en geen bacteriën resten in je bloedbaan. In je darm werkt boterzuur ook als een natuurlijk antibioticum. Op deze manier zorgt boterzuur er ook voor dat de kans op laaggradige ontstekingen en dus chronische aandoeningen afneemt.

Welke bacteriën produceren boterzuur in je darmen?

De belangrijkste manier om de butyraat aanmaak te verhogen is door het voeden van de butyraat producerende bacteriën in je darm. De belangrijkste bacterien zijn: Faecalibacterium prausnitzii, Eubacterium rectale en de Roseburia spp.(14) Let wel: er zijn sinds kort ook supplementen op de markt met butyraat. Dit heeft echter niet mijn voorkeur. Hieronder leg ik je uit wat wel mijn voorkeur heeft.

Hoe verhoog je de aanmaak van boterzuur?

Ik weet genoeg Mo! 😉
Vertel me, hoe kan ik de aanmaak van boterzuur een boost geven?

  • Zorg ervoor dat je veel meer voedingsmiddelen met oplosbare vezels eet.
    Deze oplosbare vezels kunnen we niet verteren, maar dienen als voeding voor je butyraat producerende bacteriën. Denk hierbij aan: pompoen, zoete aardappels, uien, prei, knoflook, havermout, appels, bananen, aardpeer, chichorei, artisjokken en andijvie.(15, 16)
  • Verhoog de inname van zogenaamde resistent zetmeel.
    Hoe doe je dat? Neem één kleine aardappel of een kopje rijst. Kook dit laat het afkoelen en laat het één nacht in de koelkast staan. Een andere optie: neem een kopje havermout, voeg hier water of havermelk/amandelmelk aan toe en laat dit een nachtje in de koelkast staan. Op deze manier stijgt de hoeveelheid zetmeel die wij niet kunnen opnemen en waar onze butyraat producerende darmbacteriën gek op zijn. Je hebt weinig nodig denk aan een kleine aardappel of een kleine kopje rijst of havermout.  Update (omdat ik hier vragen over kreeg) Afhankelijk van het type voedingsmiddel kan de hoeveelheid resistent zetmeel toenemen of afnemen wanneer je het kookt (16). In het geval van rijst en aardappels neemt deze toe wanneer je het kookt. Deze dien je dus te koken en vervolgens een nachtje in de koelkast te laten staan. De havermout kun je beter niet koken omdat dan de hoeveelheid resistent zetmeel afneemt. Kortom: doe wat havermout in een kopje  en voeg hier bijvoorbeeld wat havermelk of amandelmelk aan toe en laat het een nachtje in de koelkast staan.
  • Eet regelmatig een goed gevulde groentesoep. Denk bijvoorbeeld aan de:  ‘Blije darmen soep’ in het gratis recepten boek dat ik je onlangs heb gemaild. Heb je dit receptenboek met 15 gezonde recepten nog niet in je bezit? Je kunt het gratis downloaden via deze link: https://poweracademy.nl/helende-recepten-3-2/
  • Kijk uit voor de smaakstof kaneeldehyde en synthetische afwasmiddelen.
    Volgens deze studie hebben beide stoffen een grote impact op de aanmaak van butyraat. Gebruik liever natuurlijke en of biologische afbreekbare alternatieven. (17)
  • Let op de emulgator polysorbaat-80. Bij ratten die dit kregen bleek volgens deze studie de butyraatproductie af te nemen. Polysorbaat-80 wordt soms toegevoegd aan snoep, desserts en sommige zuivel producten. Denk aan combi’s met vla, slagroom etc. (18)
  • Zorg voor voldoende beweging. Bewegen zorgt voor een grotere diversiteit van je darmbacteriën en dit heeft een gunstige invloed op de aanmaak van boterzuur. (20)
  • Zorg ervoor dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt. (21)

Tot slot,

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel inziet hoe belangrijke specifieke vezels zijn. We kunnen veel ellende voorkomen door meer vezels te eten. Ik wens je veel succes bij het verhogen van de hoeveelheid boterzuur in je darm!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek heb ik het ook uitgebreid over de darmen.
Zo leer je:

✅ Welke voeding wel en niet goed is voor je darmen.
✅Hoe je jouw darmen in topconditie krijgt.
✅Aanvullende inzichten om ontstekingen in je darm te verminderen.
✅De impact na stress en onverwerkte emoties op je darm.
Hoe je darmen de werking van je hersenen beinvleoden.

hier voor meer info over het boek of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

57 reacties

  1. Dank je wel voor de mails die ik mag ontvangen, ik leer zoveel over mijn darmen. Heb al vanaf mijn geboorte hele slechte darmen, ben nu 57. Heb al je E-book mogen ontvangen.
    Nogmaals mijn dank.
    Lieve groet,
    Miranda Kranendonk

      1. Ik heb enkele jaren terug een gesprongen blindedarm gehad en 11 dagen in het ziekenhuis gelegen. Daarna bleef ik last houden van mijn darmen en ben begonnen met s’morgens uniline in te nemen en een paar glazen waterkefir te nemen. Sindsdien voel ik mij een stuk beter en heb geen pijn meer! En het is nog leuk ook om te expermiteren met groente en fruit

  2. Hoi Mo, hoevaak per week moet ik de inname van zogenaamde resistent zetmeel verhogen?

    Met vriendelijke groet,

    René

    1. Goede vraag René,

      Dagelijks en het beste is om te variëren.
      Er bestaan namelijk verschillende soorten resistent zetmeel. Dus de ene dag rijst en de andere dag een aardappel of havermout.
      Hartelijke groet’
      Mohammed

      1. Hallo Mo, ik mis een beetje de bakbanaan in dit rijtje. Ik dacht dat die het meeste resistent zetmeel bevat. Zelf maak ik regelmatig pap van geraspte bakbanaan met amandelmelk.
        Groetjes Marieke

  3. Dank je Mohammed voor je interessante mail over boterzuur. Nu drink ik elke dag (zelfgemaakte) water- en/of melkkefir. Volgens mij werkt deze melkkefir als een tierelier op je darmen om boterzuur als brandstof toe te voegen.
    Of is het teveel van het goede?

    1. Ik begrijp niet wat je met die rijst/aardappel/haver moet doen nadat je het een nacht hebt laten staan. Drink je dat vocht dan op of gebruik je het vocht of de aardappel/rijst/haver daarna in je eten?

      1. Hi Annelies,

        Het kookvocht gooi je weg. Dus je eet enkel de aardappel , havermout of rijst dat overblijft. Je kunt het aan een maaltijd toevoegen , denk aan een salade maar dat hoeft niet. Als je het maar binnen krijgt.
        Hartelijke groet,

        Mohammed

      2. Nee lieve schat, gewoon opwarmen en opeten. Het gaat erom dat de suikers dan zijn afgebroken. Een aardappeltje meer is dus niet erg. Je slaat het niet op. Het werkt dan als een stuwing door je darmen. Effe lekker schoonmaken.

        1. Ik ben benieuwd naar je reactie op rauwe kefir, is dit ook een goede aanvulling ?
          iig bedankt voor je antwoord en goed advies

  4. Wat een fijne en inspirerende tekst om te lezen! Altijd weer iets dat me verder op mijn ontwikkelings- en inzichtspad vooruit helpt😍. Dankjewel daarvoor!
    Ik gebruik vaak psylliumvezels, past dit ook in dit rijtje misschien?

    1. Dank daarvoor Joyce!

      Psylliumvezels vezels zijn geen oplosbare vezels.Ze hebben echter vele andere mooie voordelen! Ik zou hé dus zeker gebruiken. Tip: meng psylliumvezels met acacia vezels dan verhoog je wel de butyraatproductie.

      Hartelijke groet,
      Mohammed

      1. Wat u hierboven beschrijft zijn dit supplementen? Ik ben alleen niet van het pillen slikken.
        Groet Anita Schipper.

        1. Hi Anita,
          Mijn voorkeur is juist niet het gebruik van supplementen hierbij. In het artikel leg ik uit welke voedingsmiddelen boterzuur verhogen.

          Hartelijke groet,
          Mohammed

          1. Dankjewel Mohammed 🙏🏻
            Is boterolie hetzelfde als boterzuur??
            Denk het niet want boterolie bevat o.a. boterzuur.
            Weet jij daar meer van toevallig?

          2. Hi Elenore,
            Boter olie is de olie wanneer je boter verhit.
            Boterzuur is een onderdeel van boterolie.
            Hartelijke groet,
            Mohammed

  5. Met veel interesse uw artikel gelezen. Ga de tips opvolgen!
    Sinds een flinke burn-out is mijn energievoorraad vaak heel beperkt en totaal niet meer hetzelfde dan voorheen.
    Maar wat wel opvalt is dat het verbetert sinds ik heel veel biologische groente eet.
    Uw raad in de mail ga ik zeker ook opvolgen. Zeer bedankt!

  6. Ook ik heb je artikel gelezen en kwam precies op tijd. Ook ik heb 3 jr geleden een fikse burn-out/depressie gehad en ik voel me al heel lang moe misschien ook door de leeftijd 56 en klachten die daar bij horen. Ben al zo vaak opnieuw begonnen met goede voeding maar het is lastig. Sinds 2013 volg ik u en ben gelukkig wel door alle berichten anders gaan denken over voeding. En probeer echt mn best te doen. Dank dat je zoveel informatie met ons deelt.

  7. Wat een mooi artikel! Ik eet sinds een jaar keto wegens insuline resistentie en daar kan ik deze voedingsmiddelen niet aan toevoegen behalve de pompoen en zuurkool. Zijn er nog andere opties om het boterzuur te verhogen als je keto eet?
    Alvast bedankt voor je reactie!

  8. Hallo,
    Is kefir van biologische volle melk tezamen met daarin geweekte haver een goede bron voor aanmaak van boterzuur?
    Dank voor het antwoord.
    Herke

    1. Jazeker. In het stuk leg ik dat bij de tips ook uit. In het kort: de hoeveelheid resistent zetmeel stijgt dan. Deze zetten de darmbacteriën om in korte keten verzuren zoals butyraat.

      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

  9. Dank voor de duidelijke uitleg! Ik vroeg me nog wel af of het erg is als het witte rijst is. Mijn vriend vind de rijst met een vliesje erom echt niet lekker dus hebben we als we rijst eten (wat maar zelden voorkomt) altijd de witte variant. En is regelmatig rijst eten sowieso gezond of vooral ivm het boterzuur. Deze vraag vooral i.v.m. mijn vriend die gezond is en om die reden minder met voeding bezig is dan ik 😅
    Groet Yolande

  10. bedankt lieve Mo voor de goede boterzuur info, ga ik doen.
    Wat betreft het glutenverhaal….. eet al jaren biologisch volkoren spelt zuurdesembrood, twee sneetjes per dag en toch zit ik met een flinke glutenintolerantie. Jammer want ik ben dol op brood. Verder eet ik heel verantwoord zo’n beetje volgens jouw richtlijnen, veel groenten en fruit.
    Het kan de leeftijd zijn 75, dan zijn je darmen ook aan meer rust toe 😀.
    Nogmaals dank voor je inspirerende artikelen.

  11. Wat een interessante uitleg,dankuwel ik weet al veel over de darmen , neem ook Butyraat, pre en pro biotica enz… als ik deze goede raad volg sluik dan nog dieButyraat moeten nemen aub? En de pre en probiotica. Mijn stoelgang is verbeterd sinds ik kefir neem maar het zijn harde keutels die naar ammoniak ruiken. Dank voor uw antwoord Mohammed ❤️❤️❤️

    1. Hallo Emmy,
      Dat klopt. Er zijn vele andere reddingsmiddelen. Ik heb alleen de belangrijkste genoemd die je vaak in onderzoeken tegenkomt.
      Hartelijke groet,
      Mohammed

  12. Dank Mohammed voor weer geweldige goede info. De darmen zinn toch onze motor om te kunnen functioneren.
    Ben wel benieuwd of minn dochter dit zou helpen met haar spastische darm,waar ze vrij veel problemen mee heeft.

  13. Hoi Mo,

    0,5 l citroensap (water met halve citroen), 0,5 l bleekselderijsap, een boterzuur-vormend product en ontbijt.

    Is dat de goede volgorde? Zo nee, hoe dan wel?

    En hoeveel tijd moet er tussen elk onderdeel zitten?

    Ik hoop dat jij, Mo, of iemand anders, de antwoorden voor mij heeft.

    Gezonde groet,
    Jaap

    1. Hoi Jaap,
      Het klinkt gezond maar zal weinig doen voor de boterzuur. Daarvoor heb je oplosbare vezels beschreven zoals ik heb gedeeld bij de tips.
      Hartelijke groet,
      Mohammed

  14. Even een vraag over de rijst en havermout. Na een nachtje weken, het vocht weggooien en de rest verwerken tot een soort pap als ontbijt of iets dergelijks?

  15. Hallo Mohammed,

    Mag ik de havermout of rijst ook koken in Soya melk en dan de volgende dag de havermout of rijst eten?

    Ik heb namelijk een gluten- en melkeiwitten allergie.

    Ben benieuwd hoor het graag.

    Groetjes,

    Mirjam

  16. Hoi Mo,

    Dank voor dit waardevolle artikel. Ik heb nog wel een vraag, wanneer je de aardappel, rijst of havermout in de koelkast hebt gezet, mag je het daarna nog opwarmen of is het de bedoeling dat je het ook koud op eet?

    Alvast bedankt!
    Zonnige groet,
    Catelijne

    1. Hallo Catelijne,
      Je kunt het ook verwarmen indien je het koud vindt.
      Hartelijke groet,
      Mohammed Boulahrir

  17. Dank je wel voor deze info. Ik heb twee keer een actieve h pylori gehad. De eerste keer duurde het best lang voordat een mdl arts het vond(buitenland uae) want mijn symptoom was”moeheid” Nu terug in Nl heb ik weer die moeheid en hier zegt de mdl..moeheid past niet in de symptomen actieve h pylori. Heb via google het centrum voor blaastest gevonden en gelukkig is mn dokter heel meewerkend. Maar jammer dat zo’n mdl arts alhier in “hokjes” denkt. Beide ouders problemen met maag gehad en nooit getest op h pylori. Bij moeders is de maag verwijderd en had misschien voorkomen kunnen worden als ze haar eerder hadden gecheckt op h pylori. Ik probeer allert te zijn en als voeding daaraan bijdraagt dan lees ik daar graag over.

    1. Hallo Ellen,
      Omdat ik dezelfde vraag een aantal keer heb gekregen hierbij een update (die ik ook in het artikel hierboven heb geplaatst)

      Afhankelijk van het type voedingsmiddel kan de hoeveelheid resistent zetmeel toenemen of afnemen wanneer je het kookt(16). In het geval van rijst en aardappels neemt deze toe wanneer je het kookt. Deze dien je dus te koken en vervolgens een nachtje in de koelkast te laten staan. De havermout kun je beter niet koken omdat dan de hoeveelheid resistent zetmeel afneemt. koelkast.

      Hartelijke groet,
      Mohammed

  18. Is het belangrijk om het bijv op nuchtere maag te nemen de gek. Aard of rijst.
    Of wellicht de heft in de morgen en de andere helft ft in de avond?
    Bedankt voor je inspirerende artikelen.
    Kijk weer uit naar komende webinair.

    Gezonde groet.
    Sophie

  19. Hoi mohammed,

    Fijn dat je altijd artikelen deelt!
    Ik heb bij mijn prikkelbare darm, gek genoeg juist veel last van volkoren producten en vezels, maagpijn nog meer obstipatie, winderigheid enz.
    Komt dit vaker voor?

    Groetjes, miranda.

  20. Hoe vaak adviseer je de gekookte koude aardappel, gekookte koude rijst en de ongekookte havermout te eten?
    1 kopje havermout in 1 kopje havermelk en een nacht laten staan. Is het advies dan om dit alles in 1x de volgende dag op te eten?
    Groetjes, Willeke

  21. Ben 72 jaar. Zijn gluthationsupplementen aan te bevelen? Al het niveau zo sterk afneemt, valt daar met een moeilijke spijsvertering blijkbaar met voedingsmiddelen niet aan te voldoen.

    Groeten, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust