mooiwinter

Vijf tips zodat je je gelukkiger voelt in de winter..

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Voel jij je in de winter ook minder gelukkig, sneller geprikkeld of kom je minder snel tot actie ? Dan heb ik goed nieuws voor jou.  In deze nieuwsbrief deel ik een aantal tips met je zodat je je ook in de winter heerlijk voelt!

Ook ga ik het met je hebben over de bouwstoffen voor geluk in je lichaam. Ik zie je al fronzen..is geluk maakbaar dan? Jazeker, voordat je geluk kunt ervaren heb je eerst de bouwstoffen nodig die geluk ‘maken’. Denk bijvoorbeeld aan de stofjes serotonine of dopamine die een belangrijke rol spelen bij het ervaren van geluk.

Hier komen de tips!

Zorg ervoor dat je endorfine systeem in balans is.

Een belangrijke voorwaarde voor de afgifte van geluksstofjes in je lichaam is een goede werking van je endorfine systeem. Het endorfine systeem kun je zien als een kraan die het geluk laat stromen in je lichaam. En nu komt het…. Het blijkt dat bepaalde voedingsmiddelen deze ‘gelukskraan’ dichtdraaien zodat je minder geluk ervaart. De voedingsmiddelen die deze gelukskraan dichtdraaien (ook wel exorfines genoemd) zijn: soja, melk en gluten. Voor de mensen die hier meer de diepte in willen, raad ik bijvoorbeeld. deze, of deze of deze onderzoeken aan.

Zorg voor voldoende omega 3 vetzuren.

In het toonaangevende tijdschrift The Lancet is een onderzoek (klik hier voor het onderzoek) gepubliceerd dat de relatie tussen omega-3 consumptie en het voorkomen van depressiviteit onderzocht in verschillende landen. Wat blijkt? Er is en omgekeerd evenredig verband tussen de inname van omega-3-vetzuren en het voorkomen van depressiviteit. Kortom: hoe meer vis er per hoofd van de bevolking wordt gegeten hoe minder mensen depressief zijn. Ergens is dit wel logisch omdat Omega-3-vetzuren ervoor zorgen dat onze celmembranen soepel blijven zodat voedingstoffen beter in de cel kunnen komen.

Een verklaring die hiermee samenhangt is de volgende..
Omega 3 remt ontstekingen en voorkomt zo dat het immuunsysteem overactief reageert. Het immuunsysteem en de productie van een belangrijk geluksstofje (serotonine genaamd) zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Bij een tekort aan omega-3, moet het immuunsysteem harder werken, verzwakt het immuunsysteem en daalt zo de productie van serotonine.

Voorkom te hoge schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Glucose (bloedsuiker) vormt de belangrijkste brandstof voor onze hersenen.  Veel schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben direct een invloed op je humeur omdat de energietoevoer naar de hersenen niet constant is.

Vaak hebben producten waarin veel geraffineerde suikers zitten een lage voedingsdichtheid. Om voeding op te kunnen nemen vanuit de darmen in je bloed heb je bepaalde voedingsstoffen nodig. Voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, bevatten vaak weinig van deze voedingstoffen. Het gevolg is dat producten met veel kristalsuiker en ook veel overige snelle koolhydraten(wit meel/brood/pasta etc.) deze voedingsstoffen onttrekken aan het lichaam, zodat ze alsnog worden opgenomen in het lichaam.

Deze voedingsmiddelen roven zo belangrijke voedingstoffen als B vitamines, magnesium en chroom uit je lichaam. En laat dit nu juist een aantal stofjes zijn die van belang zijn voor de afgifte van bepaalde geluksstofjes. Zo zijn bepaalde B-vitamines en magnesium nodig om serotonine aan te kunnen maken. In de volgende alinea lees je hier meer over!

Zorg voor de juiste bouwstoffen van stofjes die je gelukkig maken.

Eet bijvoorbeeld volop voedinsmiddelen waar het aminozuur L-tryptofaan in zit. Dit aminozuur is de bouwstof van serotonine. Serotonine wordt ook wel het ‘feelgood hormone’ genoemd. Het zorgt voor een goed humeur en dat je je goed kunt ontspannen. Tryptofaan zit bijvoorbeeld in: amandelen, bananen, vlees, linzen, pompoenpitten, walnoten of havermout.

Zorg ervoor dat je voldoende B-vitamines en magnesium binnenkrijgt.

Eerder hebben we het gehad over het stofje serotonine. Je weet ondertussen dat serotonine wordt gemaakt uit het aminozuur l-tryptofaan. Sommige mensen krijgen echter voldoende l-tryptofaan binnen maar maken nog steeds onvoldoende serotonine aan. Hoe komt dat nou weer? L-tryptofaan verhoogt toch de afgifte van serotonine? Je hebt het bijna goed!

Voor de omzetting van tryptofaan in serotonine heb je weer een aantal andere stofjes nodig. (wat is het menselijk lichaam toch een wonder) In het plaatje hieronder zie dat voor deze omzetting vitamine B3, B6, B11 en magnesium nodig zijn.

Goed, dit was de nieuwsbrief voor deze week! Ik hoop dat je iets aan de tips hebt. Ik zou zeggen… houd de nieuwsbrief van volgende week heel goed in de gaten, want dan ga ik het over een erg leuk onderwerp hebben 🙂

Gezonde groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Wil jij ook onze wekelijkse nieuwsbrief ontvangen boordevol informatie?

Onderaan deze pagina kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

  1. Ik lees met interesse jouw artikelen. Ook heb ik je workshop gevolgd vorige week op het hsp congres. Je gaf toen oa de tip voldoende magnesium bisglycinaat te slikken. Als ik mij verdiep hierin zie ik al snel door de bomen het bos niet meer. Zou jij mij kunnen aangeven welke pillen het meest geschikt zijn? En op welk moment je ze het beste kunt slikken. De een zegt nl op een nuchtere maag en de ander zegt tijdens een maaltijd. En moet je dit ook combineren met calcium?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust