foto tijger

Bijnieruitputting en schildklierproblemen.

Leestijd: 3 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Wat is stress en wat gebeurt er bij stress?

Laten we 10.000 jaar terug in de tijd gaan. Er staat een wilde hongerige tijger voor je. Je lichaam zal als gevolg hiervan in de overlevingsmodus gaan. Er gaat pijlsnel een signaal van je autonome zenuwstelsel naar je bijnieren die het hormoon adrenaline aanmaken. Op dit moment telt er maar één ding en dat is overleven! Je bijnieren maken naast adrenaline tevens het hormoon cortisol aan. Samen zorgen ze ervoor dat er energie wordt vrijgemaakt uit de lever en de spieren. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel stijgt zodat je spieren worden gevoed en je hard kunt weglopen!

Stress is niets anders dan een overlevingsmechanisme dat je in staat stelt om in actie te komen. Zolang de stress kortdurend van aard is, kan ons lichaam dit heel goed hebben. Het belangrijkste is dat er een balans is tussen inspanning en ontspanning. Voor je lichaam maakt het hierbij niet uit of de prikkel intern (voeding of onverwerkte emoties) of extern (geldzorgen of gsm straling bijvoorbeeld) is.

Wat ook vaak wordt onderschat is latente stress. Dat is stress die continue op de achtergrond aanwezig is. Wanneer je heel moeilijk in slaap valt of heel erg vroeg wakker wordt kan het zo zijn dat je in je slaap veel aan het piekeren bent. De stress is dus op de achtergrond aanwezig al ben je daar niet altijd even bewust van. Ook dit is erg uitputtend voor het lichaam.

Stress, bijnieruitputting en de relatie met de schildklier.

Laten we wat dieper kijken naar chronische stress. Het gevaar is dat je bijnieren te lang cortisol en adrenaline moeten aanmaken waardoor ze uitgeput raken en minder van deze stofjes gaan aanmaken. We spreken dan ook wel van een bijnieruitputting.

In het lichaam is er een sterke wisselwerking tussen de bijnieren en de schildklier. Je schildklier kun je zien als de thermostaat van je lichaam. Zo reguleert deze je lichaamstemperatuur en activiteit van je spijsvertering. Wanneer de bijnieren langzaam uitgeput raken zal de schildklier harder werken om dit verlies te compenseren. Naar verloop van tijd raakt ook de schildklier uitgeput.

Laten we nu naar een aantal gevolgen kijken van stress.
Chronische Stress zorgt er voor dat je na verloop van tijd, je spierweefsel ‘verbrandt’ om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Op een gegeven moment raakt je schildklier uitgeput waardoor er minder energie wordt vrijgemaakt en je sneller aankomt in gewicht. Ook werkt je spijsvertering minder goed.

Doordat de voeding minder goed wordt verteerd, raken je darmen uit balans en heeft je lichaam minder goed toegang tot voedingsstoffen. Ook je humeur wordt niet gespaard. Zo is er minder van het aminozuur l-tryptofaan beschikbaar dat de voorloper is van serotonine. Dit stofje heeft een belangrijke invloed op je humeur is. Zo zijn lagere serotoninespiegels gekoppeld aan depressiviteit.

De invloed van koolhydraatarme diëten op je schildklier.

Koolhydraatarme diëten trekken een zware wissel op je schildklier. Zo zorgen ze dat er minder van het actieve schildklierhormoon (T3) wordt afgegeven. Ook gaat je schildklier langzamer werken. Een trage schildklier betekent dat er minder ‘verbranding’ is. Hierdoor zal de kans op overgewicht toenemen.

Tips bij stress en een bijnieruitputting:

  •  Een van de beste tips is om vroeg naar bed te gaan.
  • Zorg voor een balans tussen inspanning en ontspanning. Doe wat vaker leuke dingen of dingen die je energie geven.
  • Aangezien veel hormonen uit cholesterol worden gemaakt, is het van belang om voldoende vetten binnen te krijgen. Denk hierbij aan eieren, roomboter, kokosolie of olijfolie.
  • Wees wat liever voor jezelf en zeg wat vaker nee als je iets niet wilt. Sommige mensen kunnen erg moeilijk nee zeggen. Realiseer je dat indien je tegen iedereen ja zegt, je nee  tegen jezelf zegt.
  • Verkies het gebruik van Himalayazout of Keltisch zeezout boven geraffineerd keukenzout.
  • Leer de kunst van het relativeren. Stress ontstaat vooral wanneer je het gevoel hebt dat je geen keuzemogelijkheden hebt. Stap eens uit de situatie en stel jezelf vragen wanneer je onder druk staat. Is dit echt zo erg? Zijn er andere mogelijkheden?

Tot de volgende nieuwsbrief!

Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Deel dit bericht met je vrienden:

2 reacties

  1. Ik heb n traagwerkende schildklier, secundaire bijnier insufficiëntie, hypofyse afwijking, syndroom v albright. En ook epilepsie. Ik lees vaak over voeding betreft de traagwerkende schildklier maar ik las ook betreft voeding v de secundaire bijnier insufficiëntie. Lastig want bepaalde voeding kan of mag ik liever niet eten wat geschikt is voor de schildklier maar dan toch goed is voor de traagwerkende bijnieren. Best wel lastig. Wat nu????

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust