harta

Dossier antinutriënten

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In deze nieuwsbrief wil ik het met je hebben over antinutriënten. Dit zijn stofjes in bepaalde vruchten of zaden. Deze stofjes kunnen onze darmen beschadigen (door het uitlokken van ontstekingen) en zelfs in het bloed terechtkomen waar ze verder schade aanrichten. De mate waarin deze stofjes het lichaam irriteren is voor een deel erfelijk bepaald.. Ook kunnen bepaalde factoren de  gevoeligheid hiervoor uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan stress.

Bekende antinutriënten zijn bijvoorbeeld, gluten, sapioninen, fytinezuur of glycoalkaloïden. Hieronder ga ik wat dieper in op een aantal van deze antinutriënten.

Het eerste antinutriënt dat ik met je wil bespreken is saponine.

Sapione zit veel in sojaproducten. Ook treffen we sapionine aan in de familie van de zogenaamde nachtschadeplanten. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld: aardappels, tomaten, paprika’s of aubergines.

Saponine is een zeepachtige stof. Wanneer dit stofje in contact komt met water gaat het schuimen. In ons lichaam kunnen saponinen zo vetten oplossen. Denk bijvoorbeeld aan de vetten in onze celwanden.

De mate waarin de vrucht rijp is bepaald voor een groot gedeelte het sapionine gehalte.Je kunt dus veel beter een rode tomaat eten dan een groene tomaat.

Het tweede antinutriënt dat ik met je wil bespreken is fytinezuur.

Fytinezuur zit bijvoorbeeld in granen, noten en bonen. Het nadeel van fytinezuur is dat het de opname remt van belangrijke mineralen. Denk hierbij aan: zink, calcium, magnesium of ijzer. Ook zorgt fytinezuur voor een lagere vitamine D spiegel in het bloed.

Fytinezuur remt tot slot ook enzymen af die we nodig hebben voor de vertering van onze voeding. Een echte fytinezuurbom is bijvoorbeeld brood. In het bijzonder fabrieksbrood. Wanneer je een echte broodeter bent doe je er verstandig aan om minder brood te eten.

Het derde antinutriënt zijn de gluten.

Gluten zijn kleverige eiwitten die zich bevinden in tarwe (in bijvoorbeeld tarwebrood of brinta), gerst, rogge of spelt. Een belangrijke eigenschap van gluten is dat ze het darmslijmvlies kunnen aantasten. Zo kunnen gluten de doorlaatbaarheid van je darmen vergroten.  Op deze manier kunnen schadelijke stoffen (denk aan toxines) vanuit de darmen in het bloed terechtkomen. We spreken dan van een lekkende darm.

Tot slot: Een belangrijke vraag is in welke mate je antinutriënten moet vermijden? In mijn trainingen kies ik voor de gulden middenweg. Het is onmogelijk om alle antinutriënten links te laten liggen.

Nu je op de hoogte bent van een aantal antinutriënten kun je voor jezelf nagaan hoe je op deze stofjes reageert. De kunst is het om jouw lichaam beter te begrijpen door je bewuster te worden van wat je eet.

Ik hoop dat dit stuk heeft bijgedragen aan jouw bewustwordingsproces

Deel dit bericht met je vrienden:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust