Dopamine

Drie tips om je hersenen jong te houden!

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Tip 1)  zorg voor gezonde vetten.

Je hersenen zijn voor een groot gedeelte opgebouwd uit vetten. Gezonde vetten zijn daarom erg belangrijk voor de ontwikkeling van  je hersenen. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld: olijfolie, kokosolie of roomboter.

Speciale aandacht gaat naar de omega-3 vetzuren. Veel hersenaandoeningen zijn het gevolg van ontstekingen. Omega-3  vetzuren zijn in staat om deze ontstekingen af te remmen. Daarnaast  zorgen ze ervoor dat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in onze hersencellen. Omega-3 vetzuren  hebben daarnaast ook een gunstige invloed op het geheugen en het humeur (stimuleert afgifte van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon) Je doet er dus verstandig aan om wat vaker vette vis, noten of zaden te eten.

Zoals hierboven aan de orde is gekomen hebben gezonde vetten een positieve invloed op de werking van onze hersenen. Omgekeerd hebben  de verkeerde vetten een desastreuze invloed op het functioneren van onze hersenen. Foute vetten zijn bijvoorbeeld transvetten, deze zijn te vinden in bijvoorbeeld:  koekjes, chips, donuts, croissants en vooral friet!

Wat zijn nog meer foute vetten?

Denk hierbij aan: maisolie, saffloerolie en ook margarine of halvarine. Gebruik zonnebloemolie liever ook met mate. Zonnebloemolie bestaat uit een redelijke hoeveelheid omega 6 dat ontstekingsbevorderend werkt.

Tip 2)  Zorg ervoor dat je hersenen goed met elkaar communiceren.

Hersencellen communiceren met elkaar aan de hand van chemische boodschapperstofjes, ook wel  neurotransmitters genoemd. Wanneer je veel  gebruikt maakt van je denkvermogen of bij emotionele gebeurtenissen verbruik je meer neurotransmitters als dopamine of serotonine. Dopamine zorgt ervoor dat je in actie komt, het is actief wanneer jebijvoorbeeld  plezier ervaart. Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur tyrosine. Dit zit bijvoorbeeld in: avocado’s, peulvruchten, noten, spirulina en eieren.

Een andere belangrijke neurotransmitter is serotonine. Deze heeft een kalmerend effect en  daarmee een enorme invloed op je humeur. Zo zijn lage serotoninespiegels  sterk gekoppeld aan depressiviteit.  Voor de productie van serotonine is magnesium nodig. Daarnaast is het verstandig om niet te veel suikerrijke voedingsmiddelen te eten, omdat dit voor schommelingen zorgt in je serotonine huishouding. Zo voel  je je na het eten van een koekje heel even gelukkig. Maar al gauw heb je meer koekjes nodig waardoor er een verslaving aan suiker kan ontstaan. Veel beter is het om voldoende complexe koolhydraten te eten in de vorm van: havermout, zoete aardappelen,  zilvervliesrijst of quinoa.

Tip 3) Minimaliseer de volgende drie negatieve factoren.

Drie negatieve factoren waar ik niet heel diep op in ga zijn: onvoldoende slaap , stress  en multitasken.  Al deze drie factoren beschadigen de hersenen.  Zo tast onvoldoende slaap je  hippocampus aan. Dit is het gedeelte van onze hersens die betrokken is bij taal en logisch redeneren.  Chronische stress is neurotoxisch, het is als gif voor je zenuwcellen. Het zorgt er ook voor dat je vergeetachtig wordt en dat je emotioneel sneller uit balans raakt. Multitasken tot slot verhoogt de afgifte van het stresshormoon cortisol en als klapper op de vuurpijl tast het je i.q. aan. Je wordt dus dommer wanneer je veel dingen tegelijk doet!

 

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust