innerlijke dialoog

Het geheim van de grootste vrouwelijke tennisspeelster

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Wellicht heb je wel eens gehoord van Martina Navratilova.
Ze wordt gezien als de grootste vrouwelijke tennisspeelster die ooit heeft geleefd (bron)
Ze won gemiddeld 87% van haar wedstrijden. Dat is nooit iemand eerder gelukt.
Een journalist vroeg haar..

′′Hoe houd je je focus, lichaamsbouw en scherpe spel, zelfs op 43-jarige leeftijd?”

Ze gaf een bescheiden antwoord: ′′ De bal weet niet hoe oud ik ben “. Elk spel in het leven wordt eigenlijk gespeeld op een 6-inch grond – de ruimte tussen je twee oren.

We wonen niet in bungalows, duplexen of flats. We leven in onze gedachten wat een onbeperkt gebied is. Het leven is geweldig als dingen daar geregeld en onbewolkt zijn.

De geest rommelig houden met haat die op tafel groeit, spijt die zich opstapelt in de hoek en geheimen onder het tapijt gepropt, verpesten dit echte huis.

De belangrijkste factor om goed te presteren in het leven is het vermogen om de kwaliteit en kwantiteit van je ′interne dialoog’ te beheersen. Prestatie is potentieel minus interne inmenging. Leef in vrede, niet in stukken.

Vind je dit ook niet prachtig?

Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van je innerlijke dialoog de kwaliteit van je leven.
In dit artikel deel ik een aantal inzichten voor een gezonde innerlijke dialoog.

Het volgende komt daarbij aan bod:

  • Een aantal Inzichten van Martina Navratilova voor een gezonde innerlijke dialoog.
  • Waarom je veel beter naar excellentie kunt streven en niet naar perfectie.
  • Welke ‘bagage’ hou je vast en welke laat je los?
  • Tips van grote psychologen als Sigmud Freud, Alfred Adler en Victor Frankl voor een gezonde innerlijke dialoog.

Eerlijk zijn tegen jezelf is vooral lief zijn voor jezelf.

De meeste kampioenen zijn perfectionisten. Ze zijn heel streng voor zichzelf en hebben last van zelfkritiek.
Martina zegt daarover: “Mijn kracht is dat ik niet naar perfectie streef maar naar excellentie.”

Wat is het verschil tussen perfectie en excellentie?
Ook al lijken ze op elkaar er is een groot verschil.

  • Perfectie wordt gedreven door angst, excellentie wordt gedreven door vertrouwen.
  • Perfectie is gebaseerd op de mening van een ander, excellentie is gebaseerd op wat je diep van binnen belangrijk vindt.
  • Perfectie is gericht op het doel, excellentie op de reis.
  • Perfectie is oordelen, excellentie is overgave.

Focus je op het grote plaatje van je leven.

Alles in het leven heeft een prijs. Wanneer je je bijvoorbeeld teveel aandacht geeft aan je carrière gaat dat ten koste van je gezondheid.  Het excelleren op één bepaald levensgebied, geeft je nooit de vreugde die het in evenwicht houden van verschillende levensgebieden je geeft.

Martina zegt daarover het volgende: “Je kunt op de 45e plek of de 5e plek staan. Als je je best doet en je staat op nummer 10 van de wereldranglijst, dan zijn er 9 spelers beter dan jou. Wanneer deze 9 spelers niet voluit leven, maar vooral geleefd worden door de sport, dan ben je uiteindelijk nog de beste.”

Competitie gaat niet om het winnen van een ander maar het overwinnen van jezelf. Dat je elke dag een mooiere en sterkere versie van jezelf wordt.

Heb een lange termijn geheugen voor alles dat je je gelukkig maakt en een korte termijn geheugen voor alles wat je niet gelukkig maakt.

Martina zegt daarover het volgende: “Ik heb maar 20 seconden om mij klaar te maken voor het volgende punt. Als ik nog blijf nadenken over het laatste verloren punt is de kans groter dat ik de volgende punt ook verlies.”

Ga eens voor jezelf na:
Hoe lang blijf je ‘hangen’ in iets dat niet goed ging?
Hoe lang sta je stil bij iets dat wel goed ging? .

“Have a long memory for the good stuff and short memory for the bad stuff because you have to play a point” – Martina Navratilova

Laat je leiden door je principes, in plaats van je emoties.

Nathaniel Branden is een psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar de psychologie van zelfwaardering.  Zelfwaardering gaat over hoe we onszelf zien en wat we tegen onszelf zeggen en hoe we zo ons leven vormgeven. Volgens Nathaniel is emotionele volwassenheid het vermogen om te denken in de vorm van principes in plaats van emoties. Wanneer we onze emoties vaker rationeel benaderen, kunnen we ons bevrijden van vele angsten, zelftwijfel en depressies. Ook nu gaat het om een huwelijk tussen je hoofd en je hart. Het één is niet beter dan de ander, ze hebben elkaar nodig.

Richt je op een zinvol leven.

In het verleden vroegen vele psychologen zich af wat de mens drijft. Volgens de bekende psycholoog Sigmund Freud worden we vooral gedreven door seks en plezier. Volgens Alfred Adler, een andere grote psycholoog, worden we vooral gedreven door macht.

Alhoewel ik beide hoog heb zitten, ben ik het wat dat betreft oneens met hen. De drijfveren die ze noemen, resoneren niet met mij. Natuurlijk zijn er mensen die zich vooral door macht of seks laten leiden. Op lange termijn echter, laten beide drijfveren je met een onbevredigd gevoel achter, omdat je de vervulling van behoeftes buiten jezelf zoekt.

Ik ben het veel meer eens met de Oostenrijkse psychiater Victor Frankl. Hij is vooral bekend van het boek ‘De zin van het bestaan’. Het is een boek dat een grote indruk op mij heeft gemaakt. Volgens hem worden we vooral gedreven door zingeving. Het leven heeft altijd zin, los van welke drijfveer dan ook. Het is de kunst om voor jezelf te achterhalen wat dat voor jou is. Het zijn voor mij de momenten van intense stilte waarin alles samenvalt; waarin je een bent met het moment en het denken stil valt. In de loop der jaren heb ik ook geleerd hoe zinvol tegenslag kan zijn.

Moeilijke of pijnlijke gebeurtenissen maken het leven daarom net zo zinvol als vreugdevolle en ontspannende gebeurtenissen.  Wanneer je zowel pijn als plezier liefdevol verwelkomt blijf je in verbinding met jezelf. In deze verbinding zal de zin van je leven zich sneller ontvouwen. Ik wil daarom ook eindigen met de woorden:

Zoek het niet buiten je, wat je wenst zit al in je.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch Psycho neuro immunoloog

Ik vind het altijd leuk wanneer je een berichtje achterlaat.
Deel deze gerust in het reactieveldje hieronder.

Heel erg bedankt voor je bijdrage alvast!

Gebruikte bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Martina_Navratilova

Martina Navratilova, De Vorm Van Je Leven, Mijn Voedings- En Fitnessprogramma Waarmee Je In ‘No Time’ In Topvorm Komt, Karakter Uitgevers B.V., 2006

Deel dit bericht met je vrienden:

23 reacties

  1. Prachtig beschreven Mohammed.. Dank je wel.
    Hier is waar het leven om gaat.
    Het is niet het zoeken naar de parel, maar ervaren dat je hem zelf bent!!

  2. Mijn aandacht bleef hangen op het verschil tussen perfectie en excellentie… en het je laten leiden door principes in plaats van emoties… een zelfgroei-momentje. Dank je wel hiervoor!

  3. Leuk om je mail te ontvangen. Inzichten met perspectief. Victor Frankl staat ook op mijn lijst. De kracht van kwetsbaarheid lijkt mij ook een goed boek.

  4. Prachtige uitleg over perfectionisme en excellentie. Zie bij zoveel mensen dat ze perfect willen zijn.
    Bedankt voor deze mooie, heldere uitleg.

  5. De zin van het bestaan: zingeving. In dat woord zit alles wat een mens de voldoening van het leven geeft. Dat is mij al lang geleden duidelijk geworden. Als jong meisje werd mij verteld dat een baan als secretaresse een mooi beroep is voor een vrouw. Ik ben dit gaan doen om er vervolgens achter te komen dat ik er totaal geen voldoening uithaal. Voor mij is de inhoud van de mens belangrijk en ben me gaan richten op voeding en energetisch werk. Daar wordt ik helemaal blij van.

  6. Prachtig en krachtig geschreven Mohamed. Hartelijk dank voor het delen. Ik leer zo ontzettend veel over mijzelf en hoe meer ik alles, dus ook pijn en angst, toelaat, dat het er mag zijn, zonder oordeel, hoe makkelijker en sneller het oplost en hoe meer ik rust en ontspanning hervind❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust