Onderdrukken emoties

Het gevaar van onderdrukte emoties.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Stel je eens voor dat je elke dag iets doet wat diep van binnen niet goed voelt. Je hart wil het liever niet, maar je hoofd legt je hart het zwijgen op. Je houdt jezelf voor de gek met de volgende leugen: “Op een dag komt het wel goed” Maar ik verzeker je, zolang je jouw gevoel negeert, komt het niet goed.

Wat er wel gebeurt is dat je door het onderdrukken van je emoties, het contact met jezelf verliest. Elke dag bouw je een klein beetje meer spanning in je lichaam op. Deze spanning nestelt zich in je bindweefsel en dringt dieper je lichaam binnen. Langzaamaan ontwikkel je steeds meer klachten als gevolg van deze spanning.

Ik zie het onderdrukken van emoties als de belangrijkste oorzaak van ALLE ziektes. Want je verliest het contact met jezelf. Bijna iedereen onderdrukt zijn/haar emoties dagelijks. Ik zie mensen ook helemaal opbloeien wanneer ze minder hun emoties onderdrukken. De energie stroomt weer.  Ze laten irreële angsten en zorgen los en gaan eindelijk de volheid van het leven voelen.

Het onderdrukken van emoties; een aantal onderzoeksresultaten

Het onderdrukken van emoties en het effect hiervan op onze gezondheid wordt sterk onderschat. Dr. Gabor Mate is een Canadese psychiater. Hij heeft meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de relatie tussen emoties en het ontstaan van ziekten. In zijn boek ‘When the body says no’ zegt hij er het volgende over, ik citeer:

“Emotionele stress is een van de belangrijkste oorzaken van vele chronische aandoeningen. Van kanker tot veel auto-immuunaandoeningen”

Hij zegt in feite hetzelfde als Hongaars endocrinoloog Hans Seyle in zijn boek met de toepasselijke titel ‘Stress’. Zijn conclusie ik ook dat het juist de emotionele stressfactoren zijn die het grootste effect hebben op de gezondheid.

Dr. Candace Pert keek naar de invloed van emoties op onze gezondheid vanuit de neurowetenschappen. In haar boek ‘Moleculs of emotions’ beschrijft ze hoe onverwerkte emoties in de cellen worden opgeslagen als eiwitstructuren. Structuren die ervoor zorgen dat cellen minder goed met elkaar communiceren en de cel van binnen ziek maken.

Dr. Carolyne Myss stelt dat het toenemend gewicht van onverwerkte emoties uiteindelijk tot ziekte leidt. In haar boek ‘Overwin de zwaartekracht’ laat ze zien hoe we door meer van onszelf te houden, steeds lichter worden en zo de zwaartekracht overwinnen.

Op basis van mijn zesjarige onderzoek naar emoties en het zelfhelend vermogen, kom ik tot de onderstaande conclusie.

“Je kunt nog zo gezond eten, maar als je niet emotioneel in evenwicht bent, ben je niet gezond.”

Deze zin is zo veelzeggend voor mij dat hij op de cover van mijn boek staat.

Onderschat de kleine dingen niet

Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat gebeurtenissen waar we vaak licht over denken een grote impact hebben op onze gezondheid. Ons hart heeft een enorme behoefte aan een liefdevolle verbinding. Wanneer we ons verliezen in het verhaal in ons hoofd zijn we afgescheiden van ons hart. Wanneer hart en hoofd niet goed met elkaar communiceren openen we de deur voor veel ziektes.

Laat ik het concreet maken. Stel je eens voor, je hebt ruzie met je vriendin. Je hart wil dat je het goed maakt, maar je ego (het verhaal in je hoofd) zegt: Nee, dat moet je niet doen! Het is niet jouw schuld! Je ego wint het vervolgens van je hart. Juist dit is ontzettend ziekmakend! Als je dit keer op keer doet, vergiftig je jezelf.

Nog een voorbeeld. Stel je voor dat je aan het werk bent. Je staat onder tijdsdruk omdat je een deadline moet halen. Tijdens het werk maak je jezelf gek omdat je achterloopt. Je bent teleurgesteld in jezelf omdat het zo langzaam gaat en denkt: “Ik had allang klaar moeten zijn”.

Al die tijd dat je jezelf gek aan het maken bent, bouw je spanning in je lichaam op. Je negeert ook nu je hart en verliest je in een leugen. Deze leugen is dat je pas gelukkig bent wanneer je de deadline haalt. Het is een overtuiging die ook nu aan de basis staat van veel ellende.

Conclusie

Telkens wanneer je iets doet wat diep van binnen niet goed voelt, bouw je spanning in je lichaam op. Ook al eet je de gezondste voedingsmiddelen, het zal deze spanning niet oplossen. Deze spanning zal pas oplossen wanneer je de moed hebt om het verhaal in je hoofd los te laten en te voelen wat je hart je te vertellen heeft.

De wereld is niet wat je buiten je ziet, maar wie je diep van binnen bent. Elke dag heb je de mogelijkheid. Heb jij vooral oog voor pijn, leugens en verdriet? Of richt jij je aandacht op vertrouwen, liefde en overvloed?

Waarom onderdrukken we onze emoties?

In mijn boek gebruik ik bijna een heel hoofdstuk om antwoord te geven op de vraag waarom we onze emoties onderdrukken. Het blijkt dat ons innerlijke kind daarin een belangrijke rol speelt. Lees alvast de korte uitleg hieronder, zodat je weet waar ik het over heb.

Als kind zijn we voor de vervulling van onze basisbehoeften afhankelijk van onze ouders. Alles hebben we over voor de aandacht van onze ouders, omdat dit onze overleving veiligstelt. Wanneer onze basisbehoeften onvoldoende worden vervuld, ontwikkelen we een overlevingsstrategie waarbij we de pijn steeds meer wegdrukken in ons lichaam.  |

We transformeren van voelende wezens naar denkende wezens. Doordat we steeds minder voelen, verliezen we de verbinding met ons hart. Hoe meer we de verbinding met ons hart verliezen, hoe meer we ons verloren voelen in het leven. We verdoven de bijbehorende pijn met ongezonde gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan verslavingen.

Ook zijn we van mening dat we niet goed genoeg zijn en gaan dat compenseren door extra hard ons best te doen. Wanneer je echter altijd extra hard je best doet, put je langzaam jezelf uit. Hopelijk begrijp je nu de bron is van de burn-out pandemie vandaag de dag.

Dr. Peter Levine is een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van trauma’s. In zijn boek ‘De tijger ontwaakt’ zegt hij hierover het volgende:

“Een van de belangrijkste inzichten van mijn dertig jaar onderzoek naar trauma is dat trauma in ieders leven aanwezig is. Het is niet beperkt tot krijgsgevangen en slachtoffers van verkrachting. Wat voor een volwassene een klein incident lijkt, kan traumatisch zijn voor een baby, zoals bijvoorbeeld een fel en plots geluid. Ook de herhaling van veel kleine incidenten, zoals pesterijen op school, kan traumatisch worden”

De medicinale oefening die voor wonderen zorgt

Ik ga je een oefening geven die mijzelf – en de honderden mensen die ik heb gecoacht -veel heeft gebracht. Het is zo eenvoudig dat sommige mensen het niet serieus nemen. Wanneer jij dit echter wel serieus neemt en het belang ervan inziet, gebeuren er wonderen in je leven. Ik herhaal: er gebeuren wonderen in je leven. Ik hoop daarom oprecht dat je met deze oefening aan de slag gaat.

Dit is hoe het werkt:

  • Voel een aantal keer per dag bewust wat er binnenin je leeft.
  • Terwijl je rustig in en uit ademt, scan je naar spanning in je lichaam.
  • Richt hier je aandacht op.
  • Sta bewust stil bij de fysieke sensaties en veroordeel deze niet.
  • Telkens wanneer je jezelf verliest in gedachten ga je weer te naar het bewust voelen.

Terwijl je naar binnen gaat, kom je naar verloop van tijd oude pijn tegen waarmee je je wilt identificeren. Dit is het verhaal in je hoofd waarbij zorgen of angsten je gevoelsleven domineren. Word je bewust van dit verhaal, observeer je gehechtheid aan pijn. Observeer je behoefte om na te denken over de pijn. Wees ook nu een observator en voel bewust de fysieke sensaties in je lichaam.

Nu komt de uitdaging.

De eerste dagen merk je weinig van het effect van deze oefening.
Na een tijdje word je steeds beter in het doorleven van subtiele fysieke sensaties. Je leert beter naar je lichaam te luisteren.

Voor welke keuze je ook staat, vertrouw erop dat je lichaam je het juiste antwoord geeft. Maak kennis met het wonder van het leven. Het wonder waarbij er meer is tussen hemel en aarde. Volg dat vreugdevolle gevoel dat je als kind vaak had. Een gevoel dat gevangen zit onder een deken van oude overlevingsstrategieën. Dit gevoel zal je dirigeren naar wat goed en fout voor je is. Het lost spanning op en opent deuren die je niet voor mogelijk hield.

Tot slot,

Lieve lezer,
Wellicht ben je gaan denken dat je dé oplossingen buiten jezelf gaat vinden.
Dat is een grote leugen. De oplossing zit toch echt in jezelf.

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro immunoloog

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

Gebruikte bronnen:

  • Caroline Myss, Defy Gravity, Hay House Inc, 2009
  • Hans Seyle, Stress, Het Spectrum, 1978
  • Gabor Mate, When the body says no, Turner Publishing Company, 2013
  • Peter Levine, De tijger ontwaakt, Altamira, 2007
Deel dit bericht met je vrienden:

18 reacties

  1. Beste Mohammed,
    Dank u voor deze nieuwsbrief. Ik ontvang deze al een tijdje, het was een tijdje stil, en:
    – ik ben erg benieuwd naar uw boek,
    – ben al een tijdje op zoek naar mogelijkheid om me aan te melden voor een van uw lezingen over hormoonhuishouding e.a.

    Kunt u mij laten weten waar dit kan en wanneer de lezingen zijn? Op er website ging er ondanks herhaalde pogingen iets mis.

    Heel veel dank alvast voor uw reactie.
    Mvg Anna

  2. Heel hartelijk dank alweer Mohammed 🙏❤️
    Kijk altijd uit naar jou mooie mail
    Daar heb je wat aan🙏❤️
    Fijn zonnig weekend 🌝😎
    Groetjes Henny Sips.

  3. Alleen het lezen van bovenstaande maakt mij al rustiger..
    Wanneer komt jouw boek uit en wanneer zijn er weer lezingen ?
    Kijk er naar uit🌺Dank Mohammed

  4. Dag lieve Mohammed,

    Dankjewel voor deze inspirerende nieuwsbrief! Ik hoop dat het boek snel gelanceerd kan worden. Ik zie ernaar uit!

    Fijne dag …

  5. en hoewel je het diep van binnen weet, is t toch altijd goed om het te lezen.
    direct komt ook een vraag bij mij naar boven, mijn man heeft een ernstig trauma meegemaakt in zijn jeugd. ik merk dat hij zich daarom heeft afgesneden van zijn gevoel. mede door zijn lichte autistisme lukt het hem niet om naar zijn gevoel terug te keren, heeft u daar een tip voor, of een andere lezer 🙏

    1. Beste a&m, op dit moment heb ik hulp bij traumaverwerking in de praktijk van Chen Gorali in Amsterdam. Zij laat me door middel van verschillende methoden bij mn gevoel komen, waardoor mijn lichaam de opgeslagen emoties vrij geeft/los laat. Ik heb er veel baat bij. U kunt even kijken op haar website: http://www.chengorali.nl

      Hartelijke groet
      Willeke

  6. Wat te doen als de pijn veroorzaakt wordt door eenzaamheid. Ik voel mij altijd alleen en eenzaam. Ik heb afstand genomen van een mijn familie omdat ze niet goed voor mij waren. Ik merkte dat ik juist bij hun in de buurt mijn emoties altijd moest onderdrukken en daardoor ging ik mijn emoties verdoven met verslavingen. Ik ben daar gelukkig van af. Maar ik vind het zwaar om alleen te zijn en geen contact, echt contact met andere mensen. Het is moeilijk om nieuwe vriendschappen op te doen. Ik merk dat ik altijd alles in mijn familie heb geïnvesteerd en daar zelf niks uithaalde. Alleen verdriet en pijn. Dank voor je nieuwsbrief.
    Gr. Oafa

  7. Lieve Mohammed, de oprechten woorden die je schrijft komen zo bij mij binnen. Het motiveert mij om het toe te passen en er mijn voordeel uit te halen.
    Heel veel dank daarvoor.

  8. Dankjewel voor deze zeer interessante nieuwsbrief. Lees graag al je nieuwsbrieven. Met name dit onderwerp is erg interessant. Ik ga zeker aan de gang met de oefening. Hoop dat hier nog meer over komt.

    Bedankt! 🍀

  9. Dit komt precies op het moment dat ik al een tijd met allerlei klachten rond loop waar geen oorzaak gevonden voor wordt. Jij slaat weer de bekende spijker op (dit x mijn) hoofd.

  10. dankjewel Mohammed, ik deel je visie, tijd nemen om je emoties te mogen voelen en leren onderscheiden wanneer het hoofd de regie heeft en hoe je kunt verbinden met je hart, dankjewel voor je inspiratie, ik deel graag je artikel

  11. Beste Mohammed,
    Heb genoten van uw boek emotionele gezondheid , doet je nadenken over hoe je met negatieve ervaringen omgaat en je jezelf daar tegen kunt beschermen Ben iemand die het moeilijk vind om nee te zeggen als iets me geen goed gevoel geeft Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust