yeshhhhh

Schildklierproblemen en emoties

Leestijd: 2 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Schildklierproblemen

en de link met onderliggende emoties..

Tijdens lezingen krijg ik vaak vragen over een trage schildklier.

Schildklierproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan voedingsdeficiënties, chronische stress, spijsverteringsklachten of een auto-immuunziekte.  Wanneer we bijvoorbeeld naar de Traditioneel  Chinese Geneeskunde (TCM) kijken en de Indiaase geneeskunde (Ayurveda) zie je vaak een ‘bredere’ zienswijze. Naast voeding of stress spelen onderliggende emoties een cruciale rol.

Vanuit de Indiase geneeskunde bijvoorbeeld, de Ayurveda hangt een trage schildklier samen met het keelchakra. Een chakra kun je zien als een knooppunt in het lichaam waar veel energie samenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het samenkomen van zenuwen, aderen en slagaders.

Het keelchakra wordt gezien als een ‘bemiddelaar’ tussen denken en voelen. Wanneer het denken  het voelen domineert (of omgekeerd) zal dit voor een disbalans zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je het leven teveel vanuit het  hoofd leeft en je jouw gevoel minder de ruimte geeft.  Dit zorgt op een dieper niveau voor emotionele spanningen die vaak latent aanwezig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de alleenstaande moeder/vader die continue bezig is met de zorg voor de kinderen en zichzelf vergeet of de ‘carrière tijger’ die alleen bezig is met carrière maken en  minder oog heeft voor het grotere geheel.

Het vermogen om jezelf te uiten.

Een belangrijk aspect dat hiermee samenhangt is het vermogen om jezelf te uiten. Er zijn weinig zaken die energetisch gezien zo ongezond zijn als jezelf niet uiten. Wanneer je je niet uit,  bouw je als het ware druk op in je systeem omdat de energie zich ophoopt in je lichaam. Je doet jezelf hiermee tekort omdat je levensenergie niet vrij kan stromen en bepaalde organen dan onvoldoende energie krijgen.

Kijken we bijvoorbeeld naar de Traditioneel Chinese Gekeeskunde (TCM) dan zien we een soortgelijke benadering voor een trage schildklier.  Binnen de TCM worden schildklierklachten gezien als het gevolg van emotionele spanningen.  De energiestroom (Qi) niet vrij stromen omdat er blokkades zijn op de energiebanen in het lichaam. Ook onverwerkte emoties kunnen  bijdragen aan een trage schildklier. Dat is ergens wel logisch omdat onverwerkte emoties, energetisch gezien ‘opgehoopte energie’  is die geen kant uit kan.

Wat ik zelf zo mooi vind aan de Ayurveda en de TCM is de meer organische zienswijze. Het dwing je als het ware om de problemen nog meer van binnenuit te pakken.

Een aantal tips hierbij:

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf uit.  Sta waar jij voor staat en krop zo min mogelijk op.   Zeg liever geen “Ja’ tegen iemand wanneer dit van binnen niet zo goed voelt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je vanuit de opvoeding dit niet bent gewent.

Wees je bewust van angsten.  Deze verstijven het lichaam en zorgen voor een smallere blikveld. Het gevolg is dat het evenwicht tussen je verstand en gevoel sneller uit balans raakt.

Las wat vaker een moment van bezinning in. Neem regelmatig rust en ga niet alsmaar door. Wat enorm kan helpen is dat je iemand helpt met wie je jouw verhaal kunt delen. Dit lucht op en zorgt voor minder emotionele spanningen.

Ik hoop dat je met het lezen van dit stuk schildklierklachten vanuit een bredere invalshoek gaat bekijken. Raadpleeg bij klachten een therapeut die je hierin verder kan ondersteunen.

Gezonde groet,

Mohammed Boulahrir

Deel dit bericht met je vrienden:

Eén reactie

  1. Hoi Mohammed,

    Wat een interessant artikel,
    Ik lees het en dan snap ik het ook, heb al 30 jaar trage schildklier, slik al die tijd al thyrax.
    Ben er van overtuigd dat er emoties in mijn lijf zitten die niet doorleeft zijn en daardoor klachten veroorzaken.
    Tot zo ver begrijp ik het en dan komt het lastigste onderdeel, wat voor onverwerkte emoties heb ik dan en hoe kom ik daarachter? Ik herken het, maar het erkennen en het doorleven ik heb geen idee waar ik dan moet beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust