Burn Out

9 strategieën voor het versterken van je bijnieren bij stress.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Ons lichaam is perfect in staat om weerstand te bieden aan een stressvolle situatie. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is wel dat het om de zoveel tijd rust krijgt zodat je bijnieren zich kunnen helen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die zeggen nauwelijks stress te ervaren maar hierbij de onbewuste stress sterk onderschatten.

Dit artikel bestaat uit twee delen.

In het eerste deel ik tips voor het fysieke lijf. Hiermee pak je het probleem niet bij de bron aan. Wat deze maatregelen wel doen is dat ze de weerbaarheid vergroten bij stress.

In het tweede deel kijken we naar de psycho-emotionele oorzaken van stress. Wanneer je hiermee aan de slag gaat pak je de dieperliggende oorzaken wel aan en versterk je zo je bijnieren.

Specifieke tips om de bijnieren te ondersteunen bij stress.

 • Zorg voor voldoende inname van de juiste verzadigde vetten. Het stresshormoon cortisol is een zogenaamde steroïde hormoon dat wordt gemaakt uit cholesterol (=een verzadigd vet). Hoe meer stress, hoe meer de vraag naar de juiste verzadigde vetten. Denk hierbij aan: roomboter, kokosolie of eieren.
 • Elimineer alle geraffineerde producten zoveel mogelijk. Maar ook koffie, frisdrank, en fastfood. Hetzelfde geldt voor zuivel en graanproducten waar gluten in zitten. Uiteindelijk komt het erop neer dat je de interne stressprikkels zo veel mogelijk minimaliseert zodat het lichaam eerder tot rust komt.
 • Vitamine C is essentieel voor de bijnieren bij stress. Zorg er dus voor dat je 1-2 gram per dag hiervan binnen krijgt. Vitamine C werkt als antioxidant in de bijnier(schors) en stimuleert het immuunsysteem dat bij stress onder druk staat.
 • B vitamines zijn belangrijk voor het vrijmaken van energie. Vooral vitamine B5 (pantotheenzuur) is hierbij essentieel voor de productie van energie. Omdat de meeste B-vitamines samenwerken heb je in de praktijk voldoende aan B-complex, waarin alle B-vitamines aanwezig zijn.
 • Zorg voor voldoende magnesium. Net als vitamine B5 is magnesium van belang voor de productie van energie. Magnesium tref je vooral aan in: donkergroene groenten, noten en chocolade. Bij stress zal de voeding echter vaak niet toereikend zijn. Je kunt dan aanvullen met 400 mg magnesium per dag bij te suppleren. Goede vormen zijn magnesium bisglycinaat of magnesiumglycerofosfaat. Kies ook voor een supplement zonder onnodige vulstoffen.
 • Zorg goed voor je darmen. Een mooi probioticum dat ik vaak inzet is L. Rhamnosus GG/LGG. Dit vermindert ontstekingen in de darm en neuro-inflammaties. (bron)

De dieperliggende oorzaken van chronische stress. (3 strategieën)

Zorg voor meer veiligheid in je lijf.

Veiligheid ontspant het lichaam en vanuit ontspanning kan je lichaam zich beter helen. Het tegenovergestelde hiervan zijn gevoelens die voor onrust in je lichaam zorgen.

Gevoelens van machteloosheid of hulpeloosheid zijn hierbij de sterkste gevoelens die onrust geven en zo je bijnieren verzwakken.

Een van de mooiste studies die ik over dit onderwerp tegenkwam, was van de Amerikaanse arts dr. Abiola Keller. Ze wilde weten waarom sommige mensen veel minder snel gestrest zijn en als gevolg hiervan minder snel gezondheidsklachten ontwikkelen. Aan het begin van het onderzoek stelden ze de respondenten daarom de volgende twee vragen:

“Hoeveel stress heb je het afgelopen jaar ervaren?”
“Denk jij dat de stress schadelijk is voor jouw gezondheid?”
Ze analyseerde de data van 28.753 deelnemers die ze vervolgens acht jaar volgde. Na acht jaar waren 2.960 deelnemers overleden.

Wat bleek? Chronische stress verhoogde de kans om vroegtijdig te overlijden met 43%. Echter, – en nu komt het – dit was alleen het geval bij de deelnemers die geloofden dat stress schadelijk was voor hun gezondheid! De respondenten die veel stress hadden en van mening waren dat stress niet schadelijk was, hadden geen verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Sterker nog, de groep deelnemers die veel stress hadden en dit niet als schadelijk ervaarden, hadden zelfs een lager risico op vroegtijdig overlijden dan de respondenten die aangaven heel weinig stress te ervaren.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het leven zoveel mooier is wanneer je lief bent voor jezelf. Wanneer de dingen niet gaan zoals ik zou willen, zeg ik regelmatig het volgende tegen mijzelf: “Ik heb het nu even moeilijk, dat hoort soms bij het leven. Ik zal er alles aan doen om er juist nu voor mijzelf te zijn.” In de loop van de jaren ben ik hier steeds beter in geworden. Het zijn twee korte zinnen met een grote impact.

Kortom, train je innerlijke dialoog. Blijf in verbinding met jezelf ook al zit het tegen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig jezelf bang maakt en tegen jezelf zegt; `hier kom ik niet uit` of ‘dit is heel schadelijk voor mij’, zit je aandacht vooral in je hoofd gevangen. Op deze manier verlies je de verbinding met je lijf en dus je gevoelswereld.

innerlijke kind

Wees trouw aan jezelf.

Niet trouw aan jezelf zijn zie ik als een grote energielek dat de bijnieren uitput. Waarom is dat zo? Wanneer je trouw bent aan wie jij ten diepste bent, minimaliseer je het energieverlies in jouw lichaam. Zodra je jezelf niet meer voor de gek houdt, is er geen weerstand tussen je binnenwereld en je buitenwereld. Jezelf voor de gek houden doe je bijvoorbeeld als je iets doet wat diep vanbinnen niet goed voelt of wanneer je iets gelooft wat niet waar is.

Hoe ontzettend belangrijk een integer leven is voor je gezondheid legt Caroline Myss uit in haar boek ‘Why People Don’t Heal and How They Can’. Sterker nog, ze stelt op basis van meer dan dertig jaar onderzoek vast dat mensen die niet trouw zijn aan zichzelf niet goed kunnen helen. De basisgedachte is dat alles wat niet resoneert met jouw essentie, de liefde in jou verzwakt. Wanneer je niet doet wat diep vanbinnen goed voelt, lieg je tegen jezelf. Wanneer je tegen jezelf liegt, laat je meer energie toe in je lichaam met een lage frequentie. Dit zorgt voor een onbalans. Wanneer je dit vaak genoeg doet, put je steeds meer jouw bijnieren uit.

Kortom, sta wat vaker stil en reflecteer: hoeveel ‘onkruid’ heb je de afgelopen tijd toegelaten in je leven? Herinner je aan jouw essentie, dat wat je hart gelukkig maakt en doe dat wat vaker.

Heel je innerlijk kind.

Dit is mijn belangrijkste tip om je bijnieren te versterken en levert je op termijn de meeste gezondheidswinst op.

De belangrijkste oorzaak van chronische stress of een burn-out is dat we het contact met onszelf verliezen. We voelen ons lichaam niet goed aan en gaan alsmaar door.

Wanneer we nog verder inzoomen op stress, horen we de stem van het verdrietige innerlijke kind. Het is het kind waarvan de basisbehoeftes onvoldoende zijn vervuld. Het kind zoekt hierdoor als compensatie het geluk buiten zichzelf. Dit is een uitputtingsslag waarin het kind steeds meer zichzelf verliest.

Dr. Peter Levine zegt daarover in zijn boek ‘De Tijger ontwaakt’ het volgende: “Hoe groter de emotionele wonden die je als kind hebt, hoe langer de weg als volwassene om terug bij jezelf te komen.” Het is de volwassene die daardoor minder goed voor zichzelf opkomt en moeite heeft met het aangeven van grenzen.  Ik ben ervan overtuigd dat zodra we ons verbinden met de liefde, de kracht in ons, chronische stress nagenoeg onmogelijk is.

In zijn boek ‘The biology of love’ legt de Amerikaanse psychiater Dr. Arthur Janov uit hoe een gebrek aan liefde het lichamelijke en mentale functioneren beïnvloedt: “Als je als kind veel emotionele pijn hebt, zorgt deze pijn ervoor dat zenuwcellen minder goed functioneren. De hersenen maken daardoor minder geluksstofjes aan.

Ook minder heftige emotionele gebeurtenissen – die regelmatig terugkomen – hebben een traumatisch effect. Het gevolg is dat je als volwassene regelmatig periodes hebt waarin je je minder gelukkig voelt of zelfs depressief bent. Het is niet de pijnlijke gebeurtenis zelf, maar juist het onderdrukken van de emotie dat zorgt voor de meeste pijn.”

Als je je innerlijke kind wilt helen, begint dat proces met het bewust worden van je triggers, je oude emotionele patronen en de rol die je daarbij aanneemt. Met welke overtuigingen doe jij jezelf tekort? Wat zijn je overlevingsstrategieën die je nu niet meer dienen? Welke leugens hou je in stand en hoe ga je er vanaf nu meer voor jezelf zijn? Als je daar antwoorden op hebt, kun je alsnog de behoeftes van je innerlijke kind vervullen en het geven waar het al die jaren naar verlangde.

Wat je doet is dat je de pijn gaat aankijken. Je koppelt een onbewust emotioneel patroon aan een bewuste reactie. Als het nodig is, doorleef je de pijn en voel je dus bewust wat je op dat moment voelt. Het gevolg is dat je steeds minder ‘gegijzeld’ wordt door je triggers en dus bewuster gaat leven.

Tot slot, 

Toegegeven, wat hierboven staat doe je niet van de een op de andere dag. Dit proces heeft tijd nodig. Het is alsof je een reis naar binnen maakt waarbij je steeds meer loslaat wat jou niet meer dient. Het is vaak een confronterende reis, maar tegelijkertijd een van de mooiste reizen die je in het leven kunt maken.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?
Ik weet dat veel mensen die deze inspiratiemail lezen, mijn boek (Emotionele Gezondheid) hebben. In hoofdstuk 3, 4 en 5 heb ik het uitgebreid over stress en deel ik vele oefeningen en inzichten. Ik raad je aan om deze hoofdstukken goed door te nemen.

Heb je nog vragen, stel ze gerust in het reactieveldje hieronder.

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

 

Deel dit bericht met je vrienden:

16 reacties

 1. Bewustwording. Vandaag een test. Voorbereiding op een assessment. Vreselijk. begreep het niet, liep uit de tijd. Kortom….. stress. Vanmiddag onverwacht naar een prachtig optreden van Gregory Page. Bij thuiskomst bedacht dat ik nog tijd heb om te oefenen en… als dit niets wordt er weer wat anders gaat komen. Ik ga rustig slapen.

 2. Deze mailtjes zijn zeer nuttig. Het is informatief en sommige delen zijn herhaling, welke een noodzaak is om opnieuw te lezen om terug op de rechte weg te komen. Dank Mohammed!

 3. Waaw wat lees ik graag je teksten, heb zelf ook je boek , en had een vraagje of je een tip had voor mn man die een cyste op schildklier in hals heeft , die komt er met een reden en de medische wereld zegt , weghalen . Maar kan jij tips geven mss hoe die daar kunnen komen of sat je kan doen om ze te omarmen en mss te stabiliseren … had de ingeving dit aan jou eens te vragen . Lieve groeten ans

  1. Beste Ans, ik ben wel niet Mohammed, maar kijk eens bij deze link: https://www.germaansegeneeskunde.nl/  daar zit ook een index bij met allerlei aandoeningen en wat daaraan gerelateerd is. Wellicht helpt het je en ik denk dat Mohammed net als de germaanse geneeskunde (gnm), die uitgaan van trauma elkaar ondersteunen anders had ik het hier niet opgeschreven.
   Sterkte, Aurelia

 4. Heel fijn artikel!
  Wel een vraag…is er een bepaald merk dat u aanraad als u bijvoorbeeld praat over de ondersteuning van de bijnieren met vitamines en magnesium. Er is zoveel op de markt. Wat is nou een goed merk om te kopen? Dank u wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust