neuro-inflammatie

Waarom een neuro-inflammatie onze hersenen ziek maakt.

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Ontstekingen vormen de belangrijkste oorzaak van alle chronische aandoeningen. (1)
In dit artikel ga ik dieper in op ontstekingen in de hersenen, ook wel neuro-inflammatie genoemd.

Hoe meer ontstekingen in je hersenen, hoe minder gelukkig we ons voelen.

Belangrijke symptomen bij een neuro-inflammatie zijn:

 • Een verminderde aanmaak van al je gelukstofjes; denk hierbij aan dopamine, GABA, serotonine en acetylcholine.
 • Een afname van je concentratievermogen.
 • Een verlies van helderheid en besluitvaardigheid.
 • Vergeetachtigheid (vooral je hippocampus die betrokken is bij je kortetermijngeheugen is erg gevoelig voor ontstekingen.

Wanneer een ontsteking in de hersenen niet tijdig wordt afgeremd, vergroot dit de kans op verschillende hersengerelateerde aandoeningen. Denk hierbij aan MS, de ziekte van Parkinson en Alzheimer.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een neuro-inflammatie.

 • Een gebrek aan lichaamsbeweging. (2)
 • Hoge bloedsuikerspiegel (3)
 • Gebrek aan de juiste voedingstoffen. (4)
 • Een verstoring van je biologische ritme. (5)
 • Ontstekingen in het darm(slijmvlies) en een darmflora die uit balans is. (6)
 • Emotionele trauma’s/vroegtijdig stress (7)
 • Fysiek trauma’s denk aan klappen op het hoofd (8)
 • Zware metalen en bestrijdingsmiddelen. (9, 10)
 • Elektromagnetische  straling door het gebruik van je mobieltje. (11)

In het plaatje hieronder, zie je de verschillende stadia van een neuro-inflammatie. Hoe erger de ontsteking, hoe meer hersenmassa we verliezen. (bron)

neuro-inflammatie

 

Wat is het allerbelangrijkste voor je hersengezondheid?

Ter voorbereiding van het schrijven van dit artikel heb ik verschillende boeken en artikels gelezen. Wat mij opvalt is dat de grootste hersenonderzoekers het allemaal met elkaar eens zijn. Het belangrijkste dat je voor je hersenen kunt doen is dat je (volop) beweegt. Hoe meer je beweegt, hoe meer de bloedstroom aan de hersenen, voedingsstoffen levert en afvalstoffen vanuit de hersenen afvoert. Bewegen zorgt er ook voor dat er meer zuurstof in je hersenen komt..

Wat je kunt onthouden is het volgende: een verzuurde (veel afvalstoffen) en zuurstofarme omgeving is een gunstige broedplaats voor ontstekingen. In een zuurstofrijke en schone omgeving kan je immuunsysteem veel sneller een ontsteking uitzetten.

Zo bleek uit deze studie: dat 6 maanden (4 keer per week) intensief sporten  bij patiënten die de beginfase van de Ziekte van Alzheimer hadden de progressie stopte. De symptomen werden dus niet erger maar bleven stabiel. (12)

In de controlegroep, zagen ze dat bij de groep deelnemers die niet intensief sporten de symptomen met 15% verergerden in 6 maanden tijd.
Uit een andere studie blijkt dat zowel het geheugen als de cognitieve functie verbeterden bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit gold zowel voor cardiotraining als weerstandstraining. (13)

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Een hoge bloedsuikerspiegel beschadigt je bloedvaten, in het bijzonder de kleine haarvaten. Het gevolg is dat er minder bloed stroomt in je hersenen en de hersencellen langzaam afsterven. Let wel; ook dit is een zeer geleidelijk proces. Het duurt vaak decennia voordat serieuze klachten zich manifesteren.

Een hoge bloedsuikerspiegel heeft nog een ander gevolg: het zorgt voor het ontstaan van zogenaamde toxische ‘Advanced Glycation end Products’ (ook wel AGES’s genoemd). Deze AGE’s zorgen voor versuikering (ook wel glycatie genoemd) van je hersenen. Vooral de vetten in je hersenen (60% van je hersenen bestaan uit vetzuren) zijn daar gevoelig voor. Deze vetten oxideren, zodat hersencellen ook via deze route ontsteken en op lange termijn afsterven. (14)

Wil je weten hoe jij er op dit vlak voor staat?

Een belangrijke waarde daarbij is de HbA1c (Hemoglobine A1c). Deze waarde is een gemiddelde van je bloedsuikerspiegel in de voorgaande weken.

Wat is nu de oplossing?

Ik denk dat iedereen vandaag de dag wel weet hoe je de bloedsuikerspiegel omlaag krijgt. Er is een wondermiddel dat gratis is en bewegen heet 😉
Verminder daarnaast ook de hoeveelheid koolhydraten en stress en zorg ook voor een goede nachtrust. Klik hier voor een artikel dat ik schreef over het verbeteren van je nachtrust.

Houd je bloed hersenbarrière gezond.

Om je hersenen zit eenvoudig gezegd een filter dat enkel specifieke stoffen toelaat (zie ook het plaatje hieronder). Het is een extra bescherming zodat foute stoffen niet in je hersenen terechtkomen. Voor een gezonde hersenbarrière zijn gezonde darmen essentieel. Hoe meer ontstekingen in het darmslijmvlies, hoe groter de kans op een zwakke hersenbarrière.  Weet je wat hierbij ook heel erg belangrijk is? Dat je zoveel mogelijk in lijn leeft met je biologische ritme. (15)

Sta dus zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip op, en ga ook rond hetzelfde tijdstip naar bed. Zorg daarnaast ook voor voldoende daglicht overdag en minimaliseer blauw licht in de avond. Voldoende lichaamsbeweging is ook nu belangrijk net als specifieke voedingsmiddelen (zie het volgende punt).

bloed hersenbarrière

Minimaliseer het gebruik van granen.

Welke hersenexpert je ook raadpleegt, of dit nu dr. Perlmutter (hij schreef het boek ‘Grain Brain’), dr. Bredesen (hij schreef het boek ‘The End of Alzheimer’), velen zijn het met elkaar eens dat je het gebruik van granen beter kunt minimaliseren.

Er zijn vele onderzoeken die dit ondersteunen. Granen en dan vooral tarwe bevatten relatief veel gliadine dat een immuunreactie ontlokt en een negatieve invloed heeft op het darmslijmvlies. Dit geldt niet alleen voor mensen met de ziekte voor Crohn en Coeliakie waarbij het darmslijmvlies ontstoken is, maar ook voor mensen die geen darmziekte hebben. (16) Het vergroot daarmee de darmdoorlaatbaarheid en daarmee de kans op laaggradige ontstekingen. Granen bevatten ook antinutriënten als lectinen die spijsverteringsenzymen onderdrukken. (17)

Zelf ben ik van mening dat vooral glyfosaat de grote boosdoener is. Dit zeer omstreden bestrijdingsmiddel is helaas nog altijd toegestaan in de EU. Zie daarvoor ook dit bericht.

Wanneer je hierover meer wilt weten raad ik je deze wetenschappelijke studie aan. (18 )
Het is wel in het Engels, maar legt haarfijn uit waarom glyfosaat zo fout is.

Maar wat moet ik mijn kinderen dan meegeven naar school?
Dat is een vraag die ik vaak krijg tijdens lezingen wanneer ik het over granen en brood heb. Het gezondste alternatief voor tarwebrood is zuurdesem speltbrood. Als het ook nog biologisch is dan weet je zeker dat het niet bespoten is met glyfosaat. Door het desem en het fermentatieproces wordt een groot gedeelte van de antistoffen onschadelijk gemaakt. Meer weten over brood? Lees dan dit artikel dat ik er eerder over schreef.

Houd je hersenen langer jong met de juiste voedingsstoffen.

De hersenen nemen 2% van het totale lichaamsgewicht in, maar verbruiken echter 20% van je dagelijkse zuurstof inname en 45% van alle brandstof in de vorm van glucose.(19) Interessant is ook om te vermelden dat je hersenen bijna evenveel energie verbruiken als al je spieren die 42% van het totale lichaamsgewicht innemen.

Het grote zuurstofverbruik en hoge behoefte aan glucose heeft een aantal gevolgen. Omdat de hersenen veel zuurstof verbruiken, worden er ook veel afvalstoffen geproduceerd in de vorm van vrije radicalen. Indien deze vrije radicalen niet tijdig worden geneutraliseerd zorgen ze voor oxidatieve schade aan de hersenen. Dit heeft als gevolg dat eiwitten, vetten en het DNA beschadigd raken. Dit heeft weer als gevolg dat er verschillende soorten plaques zich afzetten in onze hersenen. Voor het neutraliseren van deze vrije radicalen hebben we antioxidanten nodig.

Professor Fernando GomezPinilla heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de belangrijkste antioxidanten voor de hersenen die we in onze voeding aantreffen. (20) In de tabel hieronder tref je de verschillende voedingsstoffen aan en in welke voedingsmiddelen deze zitten. Aantreft

antioxidant voedingsmiddelen waarin we deze antioxidant veel in aantreffen.
Flavonoïden koffie, groene thee, citrusvruchten, rode wijn, chocolade (zo puur mogelijk), appels, bessen, knoflook, uien en aardbeien.
Vitamine E Avocado, amandelen, olijfolie, spinazie, asperge, mango en zoete aardappels en tarwekiemolie.
Vitamine C citrusvruchten, groene bladgroenten, paprika, broccoli, bessen en peterselie
Omega 3 zalm, makreel, haring, sardines, ansjovis, lijnzaad en walnoten.
Curcumine curcuma

 

Het belang van omega 3-vetzuren

Uit deze studie blijkt dat omega 3-vetzuren zorgen voor een significante afname  humeurswisselingen. Ook verminderde depressieve gevoelens met het gebruik van omega 3-vetzuren.(21)

Uit een ander onderzoek van professor Fernando Gómez-Pinilla, blijkt dat er een omgekeerd evenredig verband is tussen de consumptie van vette vis en hoe vaak een depressie voorkomt. Hoe groter de visconsumptie, hoe minder depressief de deelnemers zich voelen. In het plaatje hieronder is dat weergegeven. (22)

Let erop dat de ene vissoort de andere niet is. Dus liever geen gekweekte vis en grote vissoorten vanwege de zware metalen. Ben je een vegetariër of veganist,dan kun je ook omega 3-vetzuren gebruiken gewonnen uit algen.

depressie en omega 3-vetzuren

Tot slot,

Het belangrijkste advies is ook nu  ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Net als met alle artikels die ik schrijf: kijk waar je kunt verbeteren zodat je nog een gezondere versie van jezelf wordt.

Ik hoop dat dit artikel je de nodige inzichten heeft gegeven en natuurlijk ook een aantal actiepunten!

Hartelijke groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog

Heb je nog vragen stel ze gerust hieronder.

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

12 reacties

 1. Ik heb op late leeftijd vitiligo gekregen. Komt niet voor in familie. Ook heb sinds kort dat de kluwe zenuwen in mijn voorste gedeelte van mijn voet is afgestorven . Kan dit beide er iets mee te maken hebben ?

 2. Wanneer de hersenen al zijn beïnvloed met plaque kun je dit dan weer wegkrijgen?
  Hoe doe je dat dan?
  Wat kun je daarvoor het beste eten en weglaten?

 3. Hai Mohammed,

  Bedankt voor deze goede en interessante bericht.
  Kent u Spermidine( poedervorm met water oplossen) een soort tarwekiem drank is puur natuur. Is dit goed om te drinken.

  Valt ook onder granen?

  Fijne dag en bedankt.
  Groetjes

 4. Ik ben benieuwd of er verschil zit tussen krachttraining en duursport, dus wat wordt er verstaan onder 4x p/w intensief sporten?

 5. Geachte heer Mohammed,
  Ik mis de gebruikte bronnen onderaan het artikel over neuro-inflammatie.
  Met vriendelijke groet,
  Jenny Uitenbogaart

 6. Beste Jenny,

  In de teksten tref je bij elke uitspraak een getal aan.
  Wanneer je op het getal klikt, opent zich een onderzoek waar je het onderzoek / de onderbouwing aantreft.

  Gezonde groet,
  Mohammed Boulahrir

 7. Beste Liz,
  in het onderzoek ging het om 30 hardlopen bewegen op de hardloop band bij een hartslag van maxiamale hartslag.60-85%

  “Treadmill exercise was prescribed for 4 days per week for 26 weeks with an a priori hypothesized adherence of 3 days per week. Included were 5 to 10 minutes of warm-up, 30 minutes of treadmill exercise at the target heart rate, and 5 to 10 minutes of cool down”.
  Gezonde groet,
  Mohammed Boulahrir

 8. Hallo Mohammed,

  Bedankt voor dit interessante artikel. Ik lijdt aan neuro-inflammatie. Heb een goede, Belgische internist die al twee boeken heeft geschreven en ja, wat jij hier vertelt, kan hij alleen beamen. Iedere andere arts moet eerst een flink gestegen ontstekingswaarden zien en pas dan gaat hij/zij aan de slag. Helaas in dit geval zijn de reguliere/bekende ontstekingsremmers niet effectief.
  Ik vermoed dat er veel mensen last van hebben, zeker in deze tijden in welke we nu leven.

  Groet, Aga

 9. Beste,
  Ik lees aandachtig uw raadgevingen maar door ik met n depressie zit en lichamelijke klachten heb en er niets gevonden wordt geraak ik in paniek… nu slaap ik wel, ik neem medicatie maar voel geen verbetering, ja momenten. Bij mij is het ontstaan door pesterijen en narcisten. Kan u mij helpen aub? Ik ben 68 jaar en ik denk soms dat mijn leven hier gaat eindigen en ik hoopte altijd dat ik nog fijne jaren voor de boeg had…😢

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust