veroudering

Veroudering vertragen met zuurstof

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Een belangrijke oorzaak van veel klachten is dat er onvoldoende zuurstof aanwezig is op cellulair niveau. Het gevolg is dat ons lichaam minder in staat is om energie vrij te maken. Hoe minder energie er in een cel aanwezig is, hoe sneller we verouderen en we allerlei klachten ontwikkelen.

In dit artikel leg ik je uit hoe je de hoeveelheid zuurstof in je cellen verhoogt, zodat je jouw vitaliteit een enorme BOOST geeft.  Alhoewel er niet veel over dit onderwerp wordt geschreven omdat het complex is, zal ik mijn best doen om het eenvoudig uit te leggen omdat ik vind dat iedereen dit gewoon MOET weten. 😉

Hoe produceert ons lichaam energie?

In ons lichaam wordt glucose met behulp van zuurstof verbrand tot energie. Dit proces vindt plaats in minuscule energiefabriekjes, ook wel mitochondria genoemd.

In de mitochondria wordt energie geproduceerd in de vorm van ATP. Dit staat voor Adenosine Trifosfaat en kun je zien als de belangrijkste energiebron in ons lichaam. Alles valt of staat met voldoende ATP. Hoe meer ATP hoe meer we bruisen van energie, hoe minder ATP des te sneller klachten we ontwikkelen.

Tot zo ver het goede nieuws…

In geval van chronische stress of een geactiveerd immuunsysteem, schreeuwt het lichaam om energie die snel kan worden geproduceerd. Het lichaam kan snel energie produceren door energie zonder zuurstof vrij te maken. We noemen dit ook wel anaërobe (zonder zuurstof) verbranding. Het voordeel van deze vorm van energieproductie is dat het 100x sneller energie produceert. Het nadeel is echter dat het 18 x minder energie / ATP oplevert dan verbranding met zuurstof.
 

Het vrijmaken van energie zonder zuurstof heeft nog een aantal andere nadelen, te weten:

Er ontstaat als restproduct melkzuur (ook wel lactaat genoemd) dat het lichaam en weefsels verzuurt en de PH doet dalen. Onderschat dit niet: Het zuurvormend effect van melkzuur is vele malen groter dan het zuurvormend effect van het eten van veel dierlijke eiwitten.
 
Hoe meer de PH daalt hoe meer weefsels verzuren en des te sneller allerlei processen vastlopen. Wat te denken van verschillende enzymen die de voeding verteren en alleen bij een bepaalde PH functioneren. Wanneer de PH te veel daalt kan ons lichaam zich minder goed ontgiften en verzwakt onze weerstand. Ook verslapt de huid in rap tempo omdat de huid bij een lage PH veel minder goed vocht kan vasthouden.
 

Laten we nu het e.a. samenvatten:

Energie wordt geproduceerd door glucose te verbranden met zuurstof. Wanneer het lichaam snel om energie schreeuwt, chronische stress of een geactiveerd immuunsysteem- wordt energie geproduceerd zonder zuurstof. Bij deze vorm van energieproductie ontstaat er als restproduct; melkzuur. Melkzuur verlaagt de PH en zorgt ervoor dat veel lichaamsprocessen niet goed functioneren. Hierdoor worden we sneller oud en ziek.
 
We zijn er nog niet…verzuring van weefsels heeft nog een aantal andere gevolgen..
 
 • Verzuring zorgt er ook voor insulineresistentie. Hierdoor komt de voeding minder goed in de cel. Insulineresistentie is ook de belangrijkste oorzaak voor overgewicht en zorgt ervoor dat de kans op vele chronische aandoeningen toeneemt.
 • Insulineresistentie zorgt ervoor dat energie (glucose) minder goed in de cel komt . Gevolg: hormonale klachten.
 • Aangezien onze hersenen volledig afhankelijk zijn van glucose als energie bron, neemt de kans op allerlei psychische aandoeningen toe. Denk hierbij aan: angst, depressie en geheugenstoornissen.
 • Vermoeidheid. De basis van chronische vermoeidheid is te vinden in het feit dat onze energiefabriekjes (mitochondria) onvoldoende in staat zijn om energie te produceren.
Als het goed is en je hebt alles doorgenomen, heb je nu één belangrijke vraag;-)
En dat is de vraag: “Hoe zorg ik voor meer zuurstof in mijn cellen zodat mijn lichaam efficiënter energie kan produceren?
 

Hieronder deel ik aan aantal tips met je om dat voor elkaar te krijgen:

Tip 1) Zorg ervoor dat je jouw energie fabriekjes (de mitochondria) in topconditie houdt.

Essentieel is bijvoorbeeld een juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. De meeste mensen krijgen teveel omega 6 binnen en te weinig omega 3. Omega 3 zorgt ervoor dat de membranen van de mitochondria beter zuurstof aantrekken. Omega 3 vetzuren kun je ook zien als zuurstofmagneten.

De vetten in de membranen van de mitochondria zijn er gevoelig voor oxidatie en moet hiertegen beschermd worden. Dit doen we door het eten van voldoende antioxidanten.
 
Denk hierbij aan: vitamine E
Vitamine E treffen we in een ruime hoeveelheid aan in amandelen, avocado’s en spinazie)
 
Het mineraal selenium. Dit mineraal treffen we aan in noten en zaden. De grootste hoeveelheid treffen we aan in paranoten.
 
Vitamine C , de bekendste antioxidant.
Zorg ervoor dat je volop groente en fruit eet. Bij stress, raad ik een aanvulling aan met een vitamine C supplement omdat het lichaam dan om grote hoeveelheden vitamine c schreeuwt. Denk hierbij aan 1-3 gram vitamine c in gebufferde vorm.

Tip 2) Voorkom dat je de hele dag door zit en beweeg/sport wat vaker.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de cellen komt. Ook worden er nieuwe mitochondria aangemaakt. Veel zitten heeft het tegenovergestelde effect en vertraagt de stofwisseling.

Tip 3) Zorg voor voldoende van het stofje l-carnitine.

Carnitine is essentieel voor de verbranding van energie in de mitochondria. Voor de aanmaak van carnitine is het belangrijk dat we voldoende eiwitten eten (minimaal 1 gram per kg lichaamsgewicht). Daarnaast is voor de aanmaak van carnitine ook vitamine C nodig en ijzer. Ijzer treffen we bijvoorbeeld aan in dierlijke eiwitten, gedroogde vruchten en peulvruchten. Noot voor vegetariërs: Let erop dat ijzer in niet dierlijke producten minder goed wordt opgenomen dan ijzer van dierlijke oorsprong.

Tip 4) Zorg voor voldoende B vitamines en vul bij ziekte of stress aan met een actieve B complex.

B vitamines  heb je nodig om energie vrij te maken. Daarnaast is vitamine B8 (biotine) erg belangrijk om melkzuur af te breken en helpt het zo om de verzuring te verminderen.

 

Gezonde groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer

Binnenkort verzorg ik weer een super waardevolle masterclass.

Tijdens deze masterclass deel ik natuurlijke oplossingen bij depressies, angsten, een verhoogde prikkelbaarheid en innerlijke onrust.

Klik hier voor meer info.

Deel dit bericht met je vrienden:

11 reacties

 1. Wauw.
  Bij mij zijn een burnout en narcolepsie met kataplexie vastgesteld (resp. door huisarts in mei 2016 en door neuroloog in aug 2017).
  Ik ondervind momenteel vooral veel klachten van vermoeidheid, overgewicht en stemmingswisselingen. Oók is mijn hormoonhuishouding aardig in de war, wat volgens velen normaal is na de geboorte van mijn eerste kind, eind 2015 (?!).

  Ik ga me daarom zeer zeker verdiepen in de door u genoemde zaken! Dank…!

  1. Om helemaal af te komen van stemmingswisselingen is kholydraten arm dieet de best methode en om gezond te blijven,ik praat uit ervaring,
   Vr Gr
   Meriem

 2. Wat fijn dat je aandacht besteedt aan het belang van de Adem. Ik ben zelf ademcoach. Mensen gebruiken ongeveer maar 30% van hun ademcapaciteit. Zonde want met een goede adem voel je direkt meer vitaliteit en levensvreugde. Ik werk zelf met de Wim Hof methode, hartcoherentie en Transformational Breath. Echt lifechanging geweest toen ik zelf ging ademen na een traumatische gebeurtenis. Aanrader en nogmaals dank voor je artikel. Grt Patricia van Kessel

 3. goeiedag, is er ook een supplement die je kan innemen ter bevordering van de zuurstofwaarde in je bloedcellen? een soort combinatie? zelf ben ik vegetariër en heb behoorlijk wat zuurstofkort mede door hoog stressgehalte…ik werk aan de stressregulatie…

 4. Bedankt voor het verduidelijken van de adem. Ik ben zelf Ademcoach en dit is weer heel duidelijk. Mag ik het gebruiken om mensen het nog beter uit te kunnen leggen. Alvast bedankt.

 5. Het is duidelijk ,maar ik ben toch benieuwd naar de hoeveelheden ,die je /ik neem En welke multivitamine etc .
  En is de hoeveelheid leeftijd afhankelijk ?
  Groet Ada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust