sauna

Waarom een bezoek aan de sauna zo gezond is.

Leestijd: 4 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom het regelmatig bezoeken van een sauna, het verouderingsproces vertraagt en je langer gezond houdt. Het is een samenvatting van de belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn onderzoek.

Een aantal onderzoeksresultaten.

Uit de ‘Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor’ studie bleek het volgende: De kans om vroegtijdig te overlijden als gevolg van ouderdomsgerelateerde aandoeningen, denk aan hart- en vaatklachten, daalde met 27% bij mensen die 2-3 keer per week naar de sauna gingen. (bron)

Hoe vaker je een sauna bezoekt, hoe groter de gezondheidseffecten. Zo bleek uit een andere studie dat 4-7 keer per week saunabezoek, de kans op vroegtijdig overlijden vermindert met 50%.

De invloed van saunagebruik op het hart.


Het gebruik van een sauna heeft verschillende gezondheidseffecten voor het hart, denk hierbij aan.

  • Het verlaagt de bloeddruk (bron)
  • Het verbetert de endotheel/vaatfunctie.(bron) (Het endotheel vormt de binnenwand van bloedvaten)
  • Het vermindert de ontstekingswaarde (gemeten als C reactief proteïne, crp-waarde)(bron)

De invloed saunagebruik op de hersenen

  • Het zorgt voor een verhoogde afgifte van zogenaamde ‘brain-derived neurotrophic factor’ ook wel BDNF genoemd. Dit is een eiwit dat de groei van nieuwe zenuwcellen stimuleert. (bron)
  • Een verhoogt doorbloeding van de hersenen, zodat zogenaamde bèta-amyloïde plaques beter worden opgeruimd. Deze plaques worden vaak in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. (bron)
  • Het vermindert de symptomen bij een depressie. (bron)

Het verhoogt de afgifte van bèta-endorfine
Dit stofje maken we aan nadat we intensief hebben gesport. Het heeft pijnstillende eigenschappen en zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. (bron)

Het verhoogt het stofje noradrenaline
Dit heeft weer een positieve invloed op de focus en aandachtspanne. (bron)

De invloed  van saunagebruik op de aanmaak van het groeihormoon
In mijn vorige artikel heb ik het uitgebreid gehad over de gezondheidsvoordelen van het groeihormoon. Als je dit artikel nog niet hebt gelezen, klik hier.

Wat blijkt?
Saunagebruik stimuleert de aanmaak van het groeihormoon. Twintig minuten in de sauna bij 80 °C gevolgd door een pauze van 30 minuten en daarna weer 20 minuten saunagebruik, verhoogt de aanmaak van het groeihormoon met 200% (bron)

Maar het kan nog mooier. Nu lijkt het overigens net op een oude Tell Sell reclame😉 En nee ik verkoop geen sauna’s.
Een kwartiertje in een droge sauna bij 80 °C gevolgt door een pauze van een half uur en daarna weer 15 minuten verhoogt de aanmaak van het groeihormoon met..hou je vast 500%! (bron)

Detox

Zweten stimuleert de afvoer van afvalstoffen via de huid.
Wist je dat sommige zware metalen ook via de huid worden afgevoerd wanneer we zweten? Saunagebruik stimuleert de afgifte van deze zware metalen via de huid. Zo bleek de afgifte via de huid van aluminium, 375% hoger via de huid dan urine, via de huid voeren we 2500% keer meer cadmium uit dan via de urine bij cobalt is dit 700% en lood 2500% meer. (bron)

Een dieper inzicht in de verschillende onderliggende gezondheidsvoordelen.

Saunagebruik geeft een hormetische prikkel (bron)
Een hormetische prikkel is een kortdurende stressprikkel die erg gezond is voor je lichaam. Andere voorbeelden van zo een stressprikkel zijn: koud douchen, intensief sporten en vasten. Maar ook het leren van een proefwerk kun je zien als een hormetische prikkel.

Aanmaak van zogenaamde ‘heatshock’ eiwitten.(bron)
Deze eiwitten worden in onze cellen aangemaakt in reactie op stress. Ze stimuleren eiwitten ook de reparatie van cellen gedurende een stresssituatie. Op deze manier zorgen ze als het ware ervoor dat cellen beter om kunnen gaan met stress.

Saunabezoek stimuleert de aanmaak van Nrf2
De mensen die vaker bij een lezing van mij zijn geweest, weten dat ik het regelmatig over NRF2 heb. Dit is een stofje dat de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten stimuleert en daarnaast ook oxidatieve stress en ontstekingen vermindert(bron). Voorbeelden van voedingsmiddelen die ook Nrf2 verhogen zijn kurkuma en broccoli, groene thee en bessen.
Wanneer je hierover meer wilt weten, raad ik je aan om de onderstaande studies te lezen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35284456/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418481/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26881038/


Wat zijn de optimale voorwaarden voor een bezoek aan de sauna?

  • Hoe vaker je een sauna bezoekt, hoe groter de gezondheidseffecten.
  • Een optimale frequentie ligt tussen 4-7 keer per week. 2-3 keer per week geeft echter ook al mooie resultaten.
  • Een duur van ongeveer 20 minuten is optimaal. Verschillende cycli van 15-20 minuten afgewisseld met pauzes ertussen verhogen het effect op je gezondheid.
  • Een optimale temperatuur ligt tussen de 80°C – 90°C
  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Bij langere sessies kun je
    overwegen om een mespuntje zeezout toe te voegen aan een groot glas water/bidon.
  • Luister altijd goed naar je lichaam en bouw het rustig op.

Wellicht het belangrijkste: geniet!

Denk aan dit artikel wanneer je de volgende keer een sauna bezoekt. 😉

Hartelijke groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health Coach & Trainer

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

Na 5 jaar onderzoek en schrijven is mijn boek eindelijk af. In dit boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

 

Deel dit bericht met je vrienden:

7 reacties

  1. Mohammed Boulahrir vraagje hoe denk je over infrarood? Of is de sauna toch beter. Ik heb hier veel over gelezen, maar ik ben er nog niet uit. M. Vr. Gr. Anneke

  2. Ook ik heb een vraag over (Japanse) infrarood sauna, ik heb de auto immuunziektes Glomeruli Nefritis, Psoriasis en Hashimoto. Het gaat op dit moment erg goed, ik ben stabiel o.a. door leef/voedingswijze en medicijnen.
    Mijn vraag is of de infrarood sauna, met name voor Hashimoto een probleem kan zijn, op internet vind ik tegenstrijdige adviezen en mijn huisarts kan er geen antwoord op geven.

  3. Hoe zit het met de vruchtbaarheid bij mannen. De blootstelling aan warmte aan de reproductie organen van de man (hangt buiten het lichaam, en is regulier koeler in temperatuur dan de rest van het lichaam). Van horen zeggen dat koppels met een kinderwens gedurende een bepaalde tijd liever niet te frequent de sauna kunnen bezoeken. Klopt dat?

  4. Hoi dank dank dank, voor dit artikel, ik ga voor m’n immuunsysteem (kanker) nu vaker nr sauna, echter door operatie kan ik alleen badkledingsaunas en die zijn verder weg, dus vaker dan 1x pmnd red ik niet….verder ga ik wel in eigen infrarood sauna, maar die wordt niet zo warm als gestookte sauna, wat zeg jij hiervan??(dus zweet je daar niet zo in)

  5. Dankjewel Mohammed voor je mooie artikel! Ook ik ben benieuwd hoe je tegen de infrarood cabine aankijkt. Dit aangezien deze toegankelijker is voor mij. Sauna bezoek komt er zo weinig van ;(

    Vriendelijke groet, Patricia

  6. Ook ik zou graag willen weten of een infrarood sauna een soort gelijk effect heeft als een reguliere sauna.
    Met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust