Wat doet vasten met het lichaam?

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel leg ik je uit waarom ik een grote fan ben van vasten. De onderstaande punten komen daarbij aan bod.

  • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vasten?
  • Vasten een aantal uitspraken.
  • Welke vormen van vasten zijn er?
  • Waar moet je allemaal op letten als je vast?

Vasten een aantal uitspraken…

 “Vasten is het beste medicijn. Het is de dokter die binnen in je zit.” (Paracelsus)

 “Vasten, gecombineerd met de juiste voedingsstoffen, verwijdert de meest significante oorzaken van alle ziektes.”  (Dr. J. Fuhrman)

Vasten zorgt ervoor dat je lichaam sneller herstelt. Het reinigt je lever, nieren, helpt met gewichtsverlies en verwijdert afvalstoffen uit het hele lichaam.” (Dr. James F. Balc)

Ik geloof dat vasten de ‘ontbrekende schakel’ is in het westerse dieet.”  (Dr. Elson Hass)

Ons lichaam is nog steeds ingesteld op periodes van weinig voedsel. Dat gaat terug tot de tijd van de jager-verzamelaar. Toen was het bittere noodzaak om een periode zonder eten te kunnen overleven. We hebben nog steeds de drive om al het eten dat we vinden direct naar binnen te werken, terwijl we het nu niet meer nodig hebben.” (Prof. dr. Hanno Pijl)

Hieronder ga ik dieper in op een aantal gezondheidsvoordelen van het vasten.

Vasten zorgt voor een krachtige cellulaire detox.

In 2016 kreeg de Japanse professor Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor Geneeskunde. Hij ontdekte dat vasten ervoor zorgt dat afvalstoffen en oude cellulaire onderdelen in de cel worden verwijderd en worden vervangen door nieuwe onderdelen. Dit wordt ook wel autofagie genoemd. In het plaatje hieronder is dat weergeven.

autofagie

Proffesor Yoshinori Ohsumi is net als ik erg enthousiast over de gezondheidsvoordelen van vasten en zegt daar het volgende over, ik citeer:

“By stimulating autophagy, we are clearing out all our old, junky proteins and cellular parts. At the same time, fasting also stimulates growth hormone, which tells our body to start producing some new snazzy parts for the body. We are really giving our bodies the complete renovation.” (1)

Wanneer we een ziekte tot op celniveau bekijken, zien we dat er voorafgaand aan de ziekte problemen in de celstofwisseling ontstaan. Zo zorgen ontstekingen ervoor dat cellen in een orgaan minder goed functioneren. Indien een ontsteking niet tijdig wordt stopgezet, stapelen zich een hoop afvalstoffen op in de cellen. Autofagie zet niet alleen de ontstekingen ‘uit’; het zorgt er ook voor dat afvalstoffen enzymatisch worden verteerd, zodat de cel zich als het ware vernieuwd.

Vasten zorgt voor de aanmaak van een superbrandstof voor je hersenen.

Wanneer je eet, gebruiken hersencellen glucose als energiebron. Maar wanneer je vast worden er ketonen vrijgemaakt uit vetten, en dit dient als brandstof voor de hersenen.

Ketonen zijn goed voor de energiefabriekjes(de mitochondria) in je hersenen. Ze verhogen namelijk de efficiëntie van je energiefabriekjes Niet alleen de aanmaak van energie (ATP) neemt toe, maar ook de aanmaak van de energiefabriekjes zelf.  Alsof dit niet genoeg is, remmen ketonen ook de ontstekingsprocessen in de hersenen. (2) (3) (4)

Daarnaast hebben ketonen andere voordelen. Zo beschermen ze de zenuwen tegen oxidatieve schade en verhogen de aanmaak van GABA. Dit laatste stofje is een rustgevend geluksstofje, zodat we meer innerlijke rust ervaren. (5)

Ook stimuleren ketonen de afgifte van BDNF. Dit staat voor brain-derived neurotrophic factor. Tijdens lezingen noem ik dit het “Einstein-stofje”, omdat BDNF je hersencellen beschermt en de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. (6)

Vasten is een hormetische prikkel en vergroot je weerbaarheid tegen stress.

Hormetische prikkels zijn kortdurende stressprikkels die in een matige dosering gezond zijn. De stressprikkels zijn gezond omdat ze de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten stimuleren. Door je lichaam regelmatig bloot te stellen aan dit soort prikkels, vergroot je dus de weerbaarheid tegen stress. In het plaatje hieronder is dat weergegeven. (Bron plaatje: 8)

 Hormese

 

Wat zijn nog meer voorbeelden van hormetsiche prikkels?
Vasten is dus een hormetische prikkel. Dat geldt zowel voor de onthouding van eten als de onthouding van drinken. Andere hormetische prikkels zijn dorst, kou (ijsbad), hitte (sauna) en bewegen.

Vasten stimuleert de aanmaak van het groeihormoon.

Het groeihormoon wordt ook wel het ‘fontein van de jeugd’ of het ‘anti-aging-hormoon’ genoemd. Wanneer we jong zijn maken we grote hoeveelheden aan van dit hormoon. Naarmate we echter ouder worden, daalt de afgifte. Eenvoudigweg kun je stellen: hoe minder groeihormoon we aanmaken, hoe sneller we aftakelen.

En nu komt het goede nieuws dat ik graag met je wil delen. (Hou je vast!) Uit dit onderzoek (9) blijkt dat bij vrouwen die 24 uur vasten, het groeihormoon met 1300% stijgt! Bij mannen is dit zelfs 2000%! Het lichaam verhoogt de aanmaak van het groeihormoon om zich te beschermen tegen spierafbraak.

Hieronder tref je een aantal voordelen aan van dit hormoon.

  • Het stimuleert het herstel en de regeneratie van weefsels.
  • Het stimuleert de stofwisseling en de verbranding van vetten.
  • Het gaat de afbraak van spieren tegen.
  • Het houdt onze hersenen gezond.
  • Het houdt onze botten sterk.

Welke vormen van vasten zijn er? 

Er zijn vele verschillende vormen van vasten. Op dit moment vast ik bijvoorbeeld tijdens de maand ramadan. Hierbij eet en drink ik niet van zonsopkomt tot zonsondergang.

Los van de maand ramadan, vast ik een aantal keer per jaar variërend van één tot vijf dagen. Wanneer je nog nooit hebt gevast, is het belangrijk om langzaam te starten. Begin bijvoorbeeld met één dagdeel en bouw dit langzaam op. Luister daarbij altijd goed naar je lichaam. In sommige gevallen is het onverstandig om te vasten, bijvoorbeeld bij ziekte als diabetes type 1, tijdens een zwangerschap of als je een burn-out hebt.

Overige vormen van vasten


Onderbroken vasten
Bij onderbroken vasten, ook wel intermittend fasting genoemd, vast men vaak 16 of 18 uur. Vocht waarin geen calorieën zitten, is toegestaan.

Het 5/2 vastendieet
Hierbij eet men 5 dagen per week normaal en vast men 2 dagen per week. Tijdens de vastendagen wordt er een kleine maaltijd gegeten die 500-600 kcal bevat. Vocht waarin geen calorieën zitten, is toegestaan.

Langdurig vasten
Hierbij vast men een langere periode, variërend van een paar dagen tot een paar weken. Ook nu is vocht wel toegestaan.

Langdurig droogvasten
Hierbij wordt er voor een langere periode niet gegeten en gedronken. Ik ben mij bewust van de voordelen, maar tegelijkertijd raad ik deze vorm van vasten af. 1 dag zonder vocht kan het lichaam goed hebben, maar wanneer je een paar dagen niet drinkt is dit gevaarlijk voor je hart en nieren.

Intermitterend vasten en het 5/2 vastendieet zijn uitstekende vormen om mee te starten.

Waar moet je allemaal op letten als je vast?

  • Zorgt ervoor dat de maaltijd waarmee je het vasten verbreekt niet veel snelle koolhydraten bevat. Beginnen met snelle koolhydraten belast de alvleesklier onnodig. Het is alsof ik je midden in de nacht wakker maak met keiharde muziek.
  • Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt tijdens of na het vasten.
  • Beweging en of krachttraining zijn erg belangrijk tijdens het vasten.
    Vasten, zeker langdurig vasten, vergroot de kans op spierafbraak. Dit is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Je spieren hebben immers niet alleen een metabolische functie, maar ook een immunologische functie. Eenvoudig gezegd; spiermassa versterkt je weerstand en helpt met de verbranding van vetten en het reguleren de bloedsuikerspiegel.  Door te bewegen, rem je de afbraak van spiermassa tijdens het vasten.
  • Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.
    Ook eiwitten remmen de afbraak van spieren. Het is daarom belangrijk om voldoende binnen te krijgen van deze bouwstof.
  • Eet minder rijst, pasta, brood of aardappelen.
    Deze groep voedingsmiddelen vullen, maar voeden het lichaam onvoldoende.
    Eet dus ook voldoende groente en fruit.
  • Luister ook nu goed naar je lichaam en vast alleen indien je gezondheid dat toelaat. 

 Tot slot,

Om te voorkomen dat dit artikel te lang wordt heb ik mij beperkt tot slechte een aantal voordelen. In werkelijkheid zijn er veel meer voordelen. Ik heb het ook niet gehad over de spirituele effecten. Het gevoel dat het vasten mij geeft kan ik niet goed beschrijven. Hopelijk begrijpen of beter gezegd voelen meer mensen wat ik bedoel.

Doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,

Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Vraag:

Heb jij wel eens gevast of vast je regelmatig?
Deel gerust je ervaring in het veldje hieronder.
Hopelijk inspireert dat meer mensen om te vasten.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

12 reacties

  1. Hallo,
    Ik
    Heb nog nooit gevast, maar ga het zeker eens proberen.
    Maar ik zie elke keer terugkomen, eet minder rijst pasta brood en aardappelen. Ik heb zelf een gemiddelde calorieën behoefte van bijna 4000 per dag. Hoe haal je dat zonder die producten?
    Gr. Peter

  2. Normaal gesproken deed ik wel eens aan sport vasten, ook wel intermitted fasting. Maar sinds 6jaar doe ik mee aan de ramadan, en vast ik de helemaand mee van zonsopgang tot zonsondergang. Hierbij blijf ik ook gewoon sporten, en zorg er voor dat ik ik goed hydrateer. Ik eet veel vis, eieren, vlees minimaal. Maar heel veel groenten, sla. En fruit, noten.
    En bijna geen rijst, aardappelen en pasta.
    De hele maand vasten geeft mij echt een herboren gevoel.

  3. Mooi artikel en goed dat je dit deelt! Iedereen zou hiervan op de hoogte moeten zijn en dit moeten toepassen en de voordelen ervaren. Zelf vast ik elke dag rond de 22 uur, maandelijks 3 dagen droogvasten en elk half jaar minimaal 5 dagen watervasten. Eerlijk gezegd vind ik droogvasten makkelijker dan watervasten.

      1. Dat klopt Paul. Inderdaad 1x per dag een flinke maaltijd voedzaam eten. Als je dat op die manier doet dan zorg je er vanzelf voor dat wat je eet ook heel voedzaam is en dan kom je automatisch uit op gezonde niet bewerkte etenswaren. Naast die ene goede maaltijd ook nog vaak een bakje met noten en/of fruit.

  4. Dag Mohamed,
    Ik lees hier inderdaad enkel voordelen van vasten, maar zijn er ook nadelen? Ik heb namelijk Hashimoto en ik hoor en lees dat vasten dan echt niet goed is voor mensen met schildklierproblemen(zou stressverhogend werken).
    Hier las ik net dat het stressverlangend werkt, dus dat vind ik behoorlijk verwarrend. In het verleden heb ik vaak gevast (niet opzettelijk, vaak gewoon te “druk bezig” om aan voeding te denken) en heb me er nooit echt slecht bij gevoeld (of beduidend beter), maar nu vermijd ik het.
    Wat denk jij? Toch doen? Of best vermijden?
    grtjes,
    d

    1. Beste Daniëlle,

      Dank voor je berichtje,
      Vasten is niet stres verlagend, maar vergroot de weerbaarheid tegen stress. Ik begrijp dat dat op elkaar lijkt en toch is dat niet hetzelfde. Zie daarvoor ook het kopje over homese. Vasten is dus een stressor die je op korte termijn een belasting vormt maar op lange termijn je stressbestendigheid vergoot.

      Voor wat betreft je vraag over Hashimoto.
      Ik ken mensen die er heel goed op gaan en mensen voor wie het niet werkt.
      Ook nu is het belangrijk dat je goed naar jouw lichaam luistert. Jouw arts kent je waarden en indien je twijfelt kun je het ook aan hem/haar vragen.

      Indien je vast is het belangrijk om niet te intensief te sporten. Zorg ervoor dat je selenium, jodium, zink en omega 3 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de schildklier.
      Hartelijke groet,
      Mohammed

      1. Dankjewel voor jouw reactie..Ik denk idd dat het wel kan voor me en zoals je stelt: ik denk dat het belangrijk is te luisteren naar mijn lichaam (ongeacht bepaalde waardes).
        groetjes,
        d

  5. Hallo,
    Ik ben sinds kort ook aan het vasten 16/8.
    Naargelang eet ik weer vanaf 12u of 13u. Maar het lukt mij enkel als ik 2 tassen koffie (met een beetje melk) kan drinken in de loop van de ochtend. Op enkel water red ik het niet.
    Doe ik dan al mijn inzet teniet?
    Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust