geluksstofjes

Hoe verhoog je de aanmaak geluksstofjes? (7 tips)

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

In dit artikel leg ik je het verhaal achter geluk uit. Wat is er nodig in ons lichaam zodat we ons gelukkig voelen? Waarom worden er soms minder geluksstofjes aanmaakt?  Ik zal een antwoord geven op de onderstaande vragen.

 • Wat zijn de symptomen van een verminderde aanmaak van geluksstofjes?
 • Wat zorgt ervoor dat je je minder gelukkig voelt?
 • Waarom vermindert je lichaam de aanmaak van geluksstofjes?
 • Waarom bestaat er niet zoiets als een ‘zomerdepressie’?
 • Waarom maakt een chronisch overactief immuunsysteem ons ongelukkig?
 • Acht tips zodat je de aanmaak van je geluksstofjes verbetert.

Wat zijn de symptomen van een verminderde aanmaak van geluksstofjes?

Denk hierbij aan:

geluksstofjes

 • Verlies van levenslust/ geluksbeleving in veel activiteiten
 • Gedeprimeerde stemming
 • Verminderde concentratievermogen
 • Angstig
 • Zowel geestelijke als fysieke vermoeidheid
 • Minder flexibel/ sneller uit balans na tegenslag

Wat zorgt ervoor dat je je minder gelukkig voelt?

Een chronisch overactief immuunsysteem is de belangrijkste (lichamelijke) oorzaak van een verminderde aanmaak van geluksstofjes. Laat ik dit verder toelichten: bij een gezonde persoon is er voldoende energie beschikbaar voor alle organen. Indien je immuunsysteem echter chronisch overactief is ontstaat er een energietekort in je lichaam.

Dit energietekort zorgt ervoor dat verschillende organen moeten concurreren om de beschikbare energie. Evolutionair gezien zal het immuunsysteem de energie naar zich toetrekken ten koste van de hersenen. Om te voorkomen dat het energietekort in de hersenen nog meer afneemt, vermindert ons lichaam de aanmaak van geluksstofjes.

Waarom vermindert ons lichaam de aanmaak van geluksstofjes?

Als we ons minder gelukkig voelen (denk aan depressiviteit), gaan we minder leuke dingen doen die nog meer energie kosten. Het lichaam dwingt hiermee rust af zodat het immuunsysteem tot rust komt en we sneller kunnen herstellen.

Depressie is in essentie niets anders dan een noodmaatregel van het lichaam om energie te besparen. 

Wil je meer weten over het bovenstaande dan raad ik je deze (1) of deze (2) wetenschappelijke artikels van harte aan.(wel in het Engels)

Waarom bestaat er niet zoiets als een ‘zomerdepressie’?

In de zomer voelen we ons gelukkiger omdat de zon schijnt (meer energie) en hiermee de hoeveelheid vitamine D stijgt. Vitamine D remt ontstekingen, dit kalmeert het immuunsysteem, zodat er nog meer energie is. Er is dus genoeg energie voor de aanmaak van geluksstofjes.

Hoe een actief immuunsysteem ons ongelukkig maakt.
Tegenwoordig zijn er zoveel chronische stressoren die het immuunsysteem ‘aan’ houden. Het lichaam reageert hierop door langdurige de ‘geluksstofjes kraan’ dicht te draaien. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 1 miljoen mensen depressief! (3) Veel mensen weten helaas niet dat een actief immuunsysteem ervoor zorgt dat we ons minder gelukkig voelen. Omdat ze de oorzaak niet weten, zoeken ze de oplossing in de verkeerde hoek.

Wat activeert nu je immuunsysteem?

Hieronder tref je de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat we ons minder gelukkig voelen. Ga eens voor jezelf na; in hoeverre herken jij jezelf in één of meerdere van de bovenstaande punten.

geluksstofjes

 • Stress (met stipt op nummer 1, de grote sloper)
 • Darmklachten/klachten met de spijsvertering
 • Tekorten in de voeding (denk aan eiwitten, vitamines en mineralen)
 • Verkeerde voeding (vergeet de exorfines niet, zie ook hieronder)
 • Weinig bewegen
 • Slechte detoxfunctie van de lever
 • Een verstoord bioritme
 • Een trage schildklier
 • Geen uitdaging/levensdoelen hebben
 • Bijwerkingen medicatie

Wat nagenoeg al de bovenstaande factoren gemeen hebben is dat ze de hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed verhogen. Ontstekingen worden steeds meer gezien als de belangrijkste oorzaak voor een verminderde aanmaak van geluksstofjes. (4, 5, 6)

Even een samenvatting van wat er tot nu toe aan bod is gekomen…

Je gelukkig voelen begint met de aanwezigheid van voldoende energie. Er zijn veel factoren (zie het rijtje hierboven) die het immuunsysteem activeren. Wanneer het immuunsysteem actief is, wordt veel van de beschikbare energie verbruikt voor het aanhouden van (laaggradige) ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat er minder geluksstofjes worden aangemaakt. Denk hierbij aan dopamine, serotonine of GABA.

Leuk al deze uitleg, maar hoe verhoog ik nu mijn geluksstofjes?

 • Voorkom het laat eten op de avond 2-3 uur voordat je naar bed gaat. Laat eten verstoort je biologische ritme, ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Ons humeur en dus aanmaak van gelukstofjes is erg gevoelig voor een verstoring van dit ritme (7). Probeer dit voor een week en bedank me later 😉
 • Minimaliseer het gebruik van alle oliën waar veel linoleenzuur in zit. Dit vetzuur heeft een sterke ontstekingsbevorderende werking. Zoals we eerder zagen in dit artikel geldt: hoe meer ontstekingen, hoe minder gelukkig je je voelt. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat de opname van omega 3 (dat juist erg belangrijk is voor de aanmaak van geluksstofjes) daalt wanneer je veel linoleenzuur binnenkrijgt (8). Indien je hier meer over wilt weten raad ik je dit artikel aan dat ik hierover heb geschreven.
 • Zorg voor voldoende omega 3.
  Omega 3 heeft een hele belangrijke rol bij de aanmaak van serotonine. Een tekort aan dit geluksstofje zorgt ervoor dat we emotioneel sneller uit balans zijn en ons neerslachtig en angstig voelen. Daarnaast remt omega 3 ontstekingen in de darm en zenuwen. (9) Het advies is om 2-3 keer per week vette vis te eten. Voor veganisten en vegetariërs zijn er ook goede omega-3 supplementen op basis van algen verkrijgbaar.
 • Zorg voor voldoende Vitamine D.
  Vitamine D heeft gigantisch veel functies in het lichaam. Een tekort verhoogt ook de kans op het krijgen van veel chronische aandoeningen. (10)  Ook is er een relatie tussen depressiviteit en een tekort aan vitamine D (1112) De laatste onderzoeken adviseren een hoeveelheid van minimaal 2000 I.U.(13, 14) I.U. staat hierbij voor internationale Units/Eenheden).Wat is nu een goede vitamine D supplement? Mijn voorkeur gaat uit naar een vloeibare vitamine D3. D3 oftewel, cholecalciferol is de natuurlijke vitamine D.  Liever geen D2 (erggocalciferol). Dat is de synthetische variant.
 • Probeer elke dag om minimaal een half uur te bewegen.
  Wanneer we regelmatig bewegen, daalt het vetpercentage. Dit zorgt ervoor dat verschillende ontstekingswaarden (15 , denk hierbij aan CRP, Il-1, Il6 en TNF-alfa) dalen. Bewegen zorgt er ook voor dat er meer endorfines worden aangemaakt, wat ook weer een gunstige invloed heeft op de aanmaak van geluksstofjes.
 • Zorg voor gezonde darmen. Dit is een van de belangrijkste ontstekingshaarden in het lichaam. Vergeet ook niet dat stress een belangrijke oorzaak is voor chronische darmklachten. Wil je meer weten over hoe je jouw darmen gezond houdt? Klik dan op dit artikel dat ik daar eerder over heb geschreven.
 • Vergeet je slaap niet
  Weinig slaap, maar ook onregelmatige slaap verhoogt allerlei ontstekingswaarden in je lichaam. Heb je moeite om in slaap vallen? 200-400 mg magnesiumbisglycinaat of magnsiumtauraat kan je helpen om beter in slaap te vallen. Ik heb hier ook twee belangrijke artikels geschreven. Zo deel ik in dit artikel algemene tips voor een betere nachtrust en in dit artikel leg ik je uit hoe je de aanmaak van melatonine verbetert.
 • Zorg voor jouw innerlijke kind.
  Weet je nog waar jouw hart als kind sneller van ging kloppen? Hoe vaak doe jij iets dat jou gelukkig maakt? Het gevaar van het leven is dat we naarmate we ouder worden onszelf dingen aanpraten (of de omgeving) zodat we minder goed naar de stem van ons hart luisteren. Kortom, maak werk van je (levens)doelen zodat je jouw geluksstofjes een enorme boost geeft!

Tot slot,

Wanneer al dit soort dingen niet voldoende werken zijn er nog heel veel dingen je goed kunnen helpen. Binnen de natuurgeneeskunde zijn er verschillende stoffen die je geluksstofjes omhoog brengen. Denk hierbij aan het kruid, Griffonia simplicifolia voor het verhogen van de serotonine spiegel. Gaba wordt vaak ingezet bij angstige depressies en wanneer we veel piekeren. Mucuna pruriens wordt ingezet als de dopaminespiegel laag is en je niet vooruit te branden bent.

Ik raad je aan om één van deze stoffen in overleg met een natuurgeneeskundige/ orthomoleculair therapeut te gebruiken. Zeker in geval van een depressie kunnen er veel onderliggende factoren zijn.

Hartelijke groet en tot de volgende inspiratiemail!

Ir. ing Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut, health coach en trainer.
www.poweracademy.nl

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

In mijn nieuwe boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar
dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

 

 

Deel dit bericht met je vrienden:

10 reacties

 1. Dank voor de inspiratiemail. Ik ben blij dat we een mail van je hebben ontvangen. Ik vond het al zo lang geleden.
  Mijn inspiratie is qi quong. Ik doe het ongeveer 1 uur per dag. Ook behandel ik dagelijks acupressuurpunten. Op You Tube zijn genoeg video’s te vinden en je kunt je er op abonneren. Ik ben geabonneerd op Lee Holden qi quong. Je kunt dan lessen volgen van een uur maar ook 20 minuten. Spring forest qi quong vind ik ook een welkome aanvulling op de qi quong practice van Lee Holden. Ik gun een ieder dit plezier, gezondheid en veel energie.

 2. Dit vind ik dus echt goud;

  “Depressie is in essentie niets anders dan een noodmaatregel van het lichaam om energie te besparen”

  Mooie mail met veel handvaten.

  Mijn ultieme tip? Op energetisch niveau werken en gaan leren loslaten. Niet vasthouden. Je zelfherstellende vermogen aan leren zetten, als je een goede basis van een orthomoleculair/natuurgeneeskunde therapeut hebt geleerd.

  Groetjes Alice
  Groetjes Alice

  1. Hallo Alice,

   Wat vind ik dit een ontzettend mooi antwoord van jou.
   Je spreekt echt uit mijn hart, want inderdaad, te weinig mensen ‘laten los’.
   Veel mensen vragen zich af ‘hoe’ dat dan moet, maar het is helemaal niet zo moeilijk met de juiste hulp.

   Voor diegenen die zich aangetrokken voelen tot de woorden van Alice, ik help je er graag mee.
   Het is mijn passie om mensen echt te laten ervaren wat het is en hoe het voelt om echt eens los te laten.

   Je bent van harte welkom bij mij zodat je ál je ‘shit’ eens los kan laten en alle onnodige bagage uit je rugtas kan gooien.
   Je mag al je zware bagage bij me laten ik laat je met een lege tas terug naar huis reizen zodat je je tas weer gaan vullen met mooie nieuwe herinneringen.

   https://joyfulyou.nl

 3. Vind het top om leuke afspraken te plannen om naar uit te kijken…
  Samen met familie of vrienden waar je je goed bij voelt.
  Als dan iedereen geniet en happy is,geeft het me een geluksboest.

 4. Leuke is dat na het volgen van je lezingen dat ik je stem en passie hoor doorklinken in je inspiratie mail. Top weer!

  A walk in nature brings the soul back home.
  Dat geeft mij een “schone” energie. Verder opruimen en de inrichting van mijn huis veranderen zodat ook hier de energie anders aanvoelt.

  Grt Natalie

 5. Lekker bezig zijn in en met de natuur; wandelen en knuffelen met mijn hond en genieten van het weer, de zon, de vogels, de interactie met andere mensen en dieren. In de moestuin werken, aarden.
  En niet ( meer)te streng zijn voor mezelf.
  Dank voor de mooie mail.
  Licht en Liefde gewenst, Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust