tandvleesproblemen

Hoe gezond is jouw tandvlees?

Leestijd: 6 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Een van de meest onderschatte gezondheidsklacht vandaag de dag is ontstoken tandvlees. Zo heeft 47% van alle volwassenen ontstoken tandvlees (1). Dat is een schrikbarend groot aantal. Zeker als je nagaat dat tandvleesproblemen zich zelden beperken tot de mondholte. In mijn praktijk zag ik vroeger hoe veel ellende in de mond begint. Met dit artikel hoop ik dat meer mensen inzien hoe belangrijk gezond tandvlees is.

Indien tandvlees is ontstoken  en niet tijdig wordt aangepakt, neemt de kans op het krijgen van vele aandoeningen toe. Denk hierbij aan: hart en vaatklachten, darmaandoeningen, diabetes, problemen met de zwangerschap, voedselallergieën en zelfs de ziekte van Alzheimer. ( 2, 3, 4, 5)

In dit artikel ga ik daar dieper op in en deel ik volop handige tips om jouw tandvlees gezond te houden. De volgende onderwerpen komen hierbij aan bod.

  • Waarom de mond de poort is van onze gezondheid
  • Tandvleesproblemen en de relatie met de ziekte van Alzheimer
  • Tandvleesproblemen en de relatie met hart en vaatziektes
  • Waarom poetsen alleen niet voldoende is
  • Een eenvoudige test om erachter te komen of jouw tandvlees ontstoken is.
  • Hoe zorg je ervoor dat jouw tandvlees gezond blijft?

De mond, de poort van onze gezondheid

Gezond tandvlees is roze. Wanneer er sprake is van een ontsteking van het tandvlees ook wel gingivitis genoemd, is het tandvlees roder van kleur. Indien gingivitis niet tijdig wordt aangepakt gaat dit over in peridontitis. Hierbij is niet alleen het tandvlees ontstoken, ook trekt het tandvlees zich terug. In een vergevorderde stadium neemt ook het botweefsel af en ontstaan er zogenaamde pockets. Dit zijn smalle ruimtes tussen het tandvlees en de tanden zoals in het plaatje hieronder ook is te zien.

Ontstoken tandvlees

Deze pockets zijn een broeihaard voor bacteriën, die ervoor zorgen dat er nog meer ontstekingen in de mondholte komen. Ontstekingen brengen op hun beurt de mondflora uit balans. Een mondflora die uit balans is, brengt vervolgens de darmflora uit balans via het speeksel (dagelijks 1-1,5 liter) dat we inslikken.

Maar we zijn er nog niet..
De bacteriën en toxines in de mond verzwakken het tandvlees zodanig dat deze direct vanuit de mond in de bloedbaan terechtkomen. Het bloed wordt zo als het ware geladen met toxiciteit. Dit heeft als gevolg dat er in het lichaam sneller ontstekingen ontstaan. Het is niet voor niets dat de mond daarom ook wel ‘de poort van onze gezondheid’ wordt genoemd.

Tandvleesproblemen en de relatie met de ziekte van Alzheimer

Op basis van meer dan 200 studies kwamen professor Olsen en Singhrao tot de conclusie dat er een sterke relatie bestaat tussen het ontstaan van Alzheimer en een ontregelde mondflora. Bij het ontstaan van deze aandoening speelde vooral de bacterie Porphyromonas gingivalis een belangrijke rol. (6)

Ergens is dit verband logisch. Wanneer je mijn inspiratiemails al langer leest, dan weet je ondertussen dat ontstekingen aan de basis liggen van bijna alle welvaartsaandoeningen. Een chronische ontsteking tast de slijmvliezen aan. Aangetaste slijmvliezen zorgen weer voor lekkende barrières. (een lekkende darm bijvoorbeeld) Via deze lekkende barrières kunnen verschillende bacteriën en andere pathogenen in de bloedbaan terechtkomen waar ze vervolgens verschillende organen aantasten.

Daarnaast is het ook zo dat in geval van een ontsteking de bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Het glucose in het bloed dient weer als brandstof voor een ontsteking. Alzheimer wordt vaak ook wel diabetes type 3 genoemd (7, 8) omdat het ook een gevolg is van een chronische verhoogde bloedsuikerspiegel.

Tandvleesproblemen en de relatie met hart- en vaatziektes.

Een ander interessante studie die ik tegenkwam bij het schrijven van dit artikel is een promotieonderzoek van dr. Nicky Beukers. Zij bestudeerde de gegevens van 60.174 patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). Uit haar studie (9) blijkt dat bij mensen met ernstig ontstoken tandvlees, de kans op het krijgen van hart- en of vaatziektes met zestig procent toeneemt.

Toelichting
Ontstekingen vanuit de mond tasten de binnenkant van de slagaders aan (het endotheel). In een poging om de slagader te herstellen, mobiliseert het immuunsysteem allerlei stoffen, waaronder; calcium, LDL, cholesterol, collageen en fibrine. Deze klonteren samen en verharden (ook wel calcificatie genoemd) de vaatwand. Het gevolg is plaque en stijve vaten zodat de slagaders zich vernauwen en het hart minder zuurstof krijgt. (10, 11, 12, 13)

Roken en tandvleesproblemen even gevaarlijk voor het hart.

Professor Robin Seymour en James Steele onderzochten alle wetenschappelijke studies die sinds 1965 verschenen. Op basis van de vele studies die ze onderzochten kwamen ze tot de volgende conclusie:(14)

Tandvleesproblemen en roken zijn even gevaarlijk voor het hart.

Let wel, we hebben het hier over roken. De belangrijkste oorzaak van kanker vandaag de dag. Volgens Seymour zijn tandvleesproblemen vooral gevaarlijk omdat ze lang onopgemerkt kunnen blijven tot  het veertigste of vijftigste levensjaar.

Waarom poetsen alleen niet voldoende is.

Het poetsen van je tanden kun je zien als het begin van een goede gezondheid van je mond. Poetsen alleen is zeker niet voldoende. Ontstoken tandvlees
Zo kom je met een tandenborstel niet in de ruimte tussen de tanden. Tussen de tanden bevinden zich de meeste bacteriën.

Ook is het zo dat het nagenoeg onmogelijk is om zelf 100% van alle tandplak te verwijderen. Een tandstoker of rager en een bezoek aan de mondhygiënist zijn daarom een must naast het poetsen van je tanden. Wanneer je tandplak niet tijdig verwijdert, kan het verharden tot tandsteen. Tandsteen kun je nagenoeg niet zelf verwijderen.

Hoe gezond is jouw tandvlees? (zelftest)

Er zijn twee belangrijke aspecten om erop een eenvoudige manier achter te komen of jouw tandvlees gezond is. De eerste is de kleur. Gezond tandvlees is roze. Des te meer het tandvlees ontstoken is des te roder de kleur.. Het belangrijkste aspect is wel dat gezond tandvlees niet bloed.

Test zelf de gezondheid van jouw tandvlees met een tandenstoker of rager. Beweeg de rager/tandenstoker tussen de tanden op en neer. (Je hoeft echt niet voorzichtig te zijn) Hoe sneller het tandvlees bloed des te meer het tandvlees ontstoken is. Hieronder deel ik volop tips met je wat je daaraan zelf kunt doen.

Vind je dit artikel interessant?

Wekelijks mail ik een waardevolle inspiratiemail met tips over een groot aantal onderwerpen. Denk hierbij aan het immuunsysteem, de hormoonhuishouding, stress en tips bij vele klachten. Inschrijven voor de inspiratiemail kan door HIER te klikken.

11 tips om jouw tandvlees gezond te houden

  1. Poets twee maal daags en vergeet je tong hierbij niet. Belangrijk is ook dat je tijdens het tandenpoetsen je tandenborstel in een hoek van 45 graden legt op de overgang tussen je tanden en tandvlees. Veel bacteriën tref je aan op de grens tussen je tanden en tandvlees.
  2. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager en gebruik het liefste GEEN flosdraad. Op deze manier kun je de biofilm (tandplak) die zich tussen de tanden bevindt verwijderen. Het gevaar van een flosdraad is dat je de ruimten tussen het tandvlees en tanden vergroot en zich in deze ruimte bacteriën ophopen.
  3. Bezoek 1-2 maal per jaar een mondhygiënist om eventuele tandsteen te verwijderen. Bezoek ook minimaal 1-2 keer per jaar een tandarts zodat eventuele opkomende klachten tijdig worden aangepakt.
  4. Zorg ervoor dat je voldoende Omega 3 binnenkrijgt en vul indien nodig aan met een supplement. Omega 3 zorgt ervoor dat gingivitis sterkt afneemt (15). Uit dit onderzoek blijkt dat de ontstekingsgraad van het tandvlees daalde van 1,93 naar 1,12 op de gingivitis-index. Hierbij is de gingivitis-index een schaal van 0-3,
  5. Heb je al ontstoken tandvlees dan is ook het supplement co-enzym Q10 (bij voorkeur: Ubuiqunol en niet de zwakkere versie Ubuiqunone) een mooie stof. Q10 wordt al enkele decennia gebruikt als natuurlijk antibioticum om tandproblemen mee te behandelen. Ook remt het vrije zuurstofradicalen die het tandvlees aantasten (16)
  6. Minimaliseer het gebruik van suiker. Indien je mijn nieuwsbrieven al wat langer leest dan weet je hoe destructief suiker kan zijn. Suiker ondermijnt een goede werking van de mondflora zodat de algehele weerstand van je mond daalt. Meer informatie over suiker en de invloed daarvan op onze gezondheid tref je aan in deze blog.
  7. Eet regelmatig rauwe voeding. Rauwe voeding stimuleert de speekselcellen tot de aanmaak van speeksel. Speeksel beschermt de tanden weer tegen tanderosie. Vooral de volgende voedingsmiddel zijn goed voor je tanden: uien, appels, wortelen
  8. Let op een hoge inname van fosfaat in zuurvormende producten. Fosfaat treffen we vooral aan in vlees, vis, kip of kaas. Tip: hoe meer dierlijke eiwitten je eet, des te meer groente en fruit je moet eten om het zuurvormend effect van dierlijke eiwitten te neutraliseren.
  9. Minimaliseer stress.  Zie deze blog voor aanvullende tips.
  10. Versterk indien nodig de algehele weerstand met gebufferde vitamine C, zink in de vorm van zinkmethionine en vitamine D3.
  11. Drink voldoende water zodat er voldoende speeksel kan worden aangemaakt en om een gezonde zuurtegraad te behouden.
  12. Spoel regelmatig je tanden met kokosolie. Dit wordt ook wel ‘oil pulling’ genoemd. Het is al honderden jaren bekend binnen de traditionele Indiase geneeswijze (de Ayurveda). Dat het effectief is blijkt ook uit de vele onderzoeken die hierover zijn gepubliceerd.(17, 18, 19)

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw tips om het tandvlees gezond te houden.
Vraag: Wat zijn jouw beste tips? Deel gerust jouw beste tips in het reactieveldje hieronder. zodat meer mensen hier iets aan hebben.

Gezonde groet,
Ir. ing.  Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut /Health coach & trainer

Na 5 jaar is mijn nieuwe boek uit! 🙏💜

In dit boek leer je hoe je jouw gezondheid drastisch versterkt op verschillende niveaus. Vaak richten we ons enkel op de voeding, maar
dat vormt slechts een klein onderdeel van het grote plaatje. Klik hier voor meer info of op het onderstaande plaatje.

Emotionele Gezondheid

Deel dit bericht met je vrienden:

25 reacties

  1. Ik lees ook vaak dat poetsen met fluor niet zo goed is voor je gezondheid. Ik poets meestal met cocosolie en wat druppeltjes pure etherische pepermuntolie en soms met wat baking soda erbij. Werkt voor mij heel goed.

  2. Gebruik al jaren Q10 en dat maakt echt een wezenlijk verschil. Verder heb ik een tandenborstel van meridol die beter tussen de tand en het tandvlees komt. Sinds kort gebruik ik ook tandpasta van weleda en dat lijkt ook wel beter te gaan.

  3. Dag Moh, weet je dat het poetsen van het gebit met tandpasta en Keltisch zeezout of Himalayazout ook erg effectief is..?! Heb daar zelf uitstekende ervaring mee..

  4. Na het tandenpoetsen spoel ik met waterdouche. Naast dat het tandplak tussen tanden wegspoelt, komen toch ook nog wat achtergebleven etensrestjes los. Meer dan je dacht.

  5. IK merk dat ik tijdens mijn zwangerschap en erna heel veel problemen heb met mijn tandvlees. Vooral terug getrokken tandvlees. Waardoor komt dat en wat kan ik het beste eraan doen.

  6. Gisteren toevallig controle gehad bij de tandarts en tandvlees ontstoken. Welk merk van Q10 en Ubiquinol raadt u aan!? Ik hoor het heel graag!!!!
    Mede omdat ik al jaren oververmoeid ben.

  7. Mooi artikel Mo. Waarmee tanden te poetsen? Er wordt gezegd dat fluor een afvalproduct is van aluminium productie en dat het giftig zou zijn. Dat zou daardoor dan mss de baterieen ook remmen…Maar kan het ook natuurlijker? Tandpasta zonder fluor? Soms verneem je natriumbicarbonaat evt icm kokosolie. Enig idee?

  8. Aanvullende tip:
    Gebruik een miswak on je tanden gedurende de dag schoon te houden (natuurlijke tandenborstel die al eeuwen gebruikt wordt).
    Je verwijdert plaque en de stoffen in het stokje bevorderen een goede orale gezondheid.

  9. Bijna alle tandpasta bevat de kankerverwekkende stof Parabens, of is ook wel handig gecamoufleerd met de aanduiding CL 77891..sindsdien poets ik niet meer met en het zit ook in de fluorloze tandpasta`s, maar gebruik bakingsoda wat ik altijd na het `oil pulling `wat idd zoals beschreven heel effectief is als poetsreinigingszout en laat ik het flosdraad wat ik nog wel gebruikte maar achterwege. Zeer gave tips allemaal ! Merci Mohammed

  10. Mijn mondhygieniste zegt datik een antibioticum moet nemen om de bacterien weg te.krijgen. een andere manier zou er.niet zijn. Is dat waar?? Ik wil dat echt.niet

    1. Alleen op basis van een biofilm analyse als blijkt dat er PG en AA bacteriën in de biofilm aanwezig zijn, anders niet.
      Dit zijn zogenaamde paropathogene bacteriën die parodontitis kunnen veroorzaken.

  11. Bedankt voor de nuttige tips over mondverzorging. Ik heb nog nooit geflost of geragt, maar krijg toch altijd een complimentje van de tandarts. Het zal er wel mee te maken hebben, dat mijn ouders zo despotisch waren op snoepen. Het doet me nog altijd niet veel. Wel ben ik onlangs aan de oil-pulling gegaan. Dat leek me een nuttige behandeling en ik vind dat ik er een merkbaar frissere mond van krijg.

  12. Een goede mondverzorging is essentieel natuurlijk. Je gebit zegt inderdaad wat over je gezondheid. Ook merk ik dat mijn tandvlees bijvoorbeeld gevoelig wordt wanneer ik weinig vitamines tot me neem.

  13. Goede mondverzorging is belangrijk voor je lichaam. Wanneer je tandproblemen hebt, merk je dat vaak ook in de rest van je lichaam. Daarnaast kan ik ook gelijk merken wanneer mijn weerstand slecht is. Mijn tandvlees is dan gelijk gevoeliger.

  14. Beste Mohammed,
    Mijn complimenten voor dit artikel, heel fijn hoe je vele onderwerpen in relatie met onze mond op een rij zet.
    Ik zou graag nog wat aanvullen/ suggesties geven:

    In het begin heb je het over gingivitis en peridontitis maar hier is een schrijf of vertalingsfout ontstaan; in het Engels is het periodontitis en in het Nederlands parodontitis (ontsteking van het parodontium)

    Bij het stukje roken en tandvlees problemen mis ik nog een belangrijk stuk; wat roken precies doet met de mondgezondheid. De doorbloeding in de mond is bij rokers minder goed waardoor gingivitis (de bloeding-zelftest) niet opvalt. Parodontitis ontstaat sneller en is minder goed te genezen bij rokers.

    De titel roken en tandvleesproblemen even gevaarlijk voor het hart zou ik niet als koptekst kiezen omdat bij rokers (als zij niet goed poetsen, tussen hun tanden reinigen en geregeld de mondhygiënist bezoeken) tandvleesproblemen hebben die minder opvallen, bij rokers is het dus cumulatief; tandvleesproblemen én extra risico op hart en vaatziekten.

    Flossen is verder goed bij smalle ruimtes tussen de tanden als je weet hoe floss te gebruiken (na instructie bij tandarts/mondhygiënist) veel mensen gaan te ruw met de flossdraad om en snijden hiermee in hun tandvlees -> beschadigd tandvlees trekt zich terug (net als bij te hard poetsen) waardoor een grotere tussenruimte ontstaat.
    Dat de ruimte tussen de tanden en kiezen zich vergroot en dat hier weer nieuwe bacteriën gaan zitten is een logisch vervolg. Als je een goede mondhygiëne onderhoud zal de ruimte zich niet verder vergroten wel komen er elke dag nieuwe bacteriën en moeten we blijven poetsen en tussen de tanden reinigen. De eigen tandarts en of mondhygiënist kan vertellen wat in de verschillende monden de beste reiniging geeft: tandenstoker, soft-picks, ragers en of floss

    Heel veel liefs voor iedereen en nogmaals je complimenten voor je goede werk Mohammed

  15. Beste,
    Ik heb reeds enkele maanden last van spier- en gewrichtsklachten.
    Nu is onlangs bij de tandarts vastgesteld dat ik 2 ontstoken tanden hebben,
    met fistels. Zouden deze ook de oorzaak kunnen zijn van mijn klachten?

    Dank voor je antwoord.
    Wanneer kom je nog ns in België voor n lezing?
    Vriendelijke groet,
    Lydie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust