Aqua LIne

Hoe verminder je drastisch de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen?

Leestijd: 5 minuten

Vind je het interessant? Reageer en deel!

Zoals velen van jullie wellicht weten, stond ik het afgelopen weekend op de therapeutenbeurs. Dat is een beurs met vele trends en innovaties op gezondheidsvlak. Op deze beurs kwam ik een klein apparaatje tegen met een grote belofte.

Wat belooft dit apparaatje?
Dit apparaatje claimt dat het tot 99.9% van alle bestrijdingsmiddelen en micro-organismen van groente en fruit verwijdert.

Wanneer ik zoiets lees, dan heb ik verschillende kritische vragen.
Denk hierbij aan:

• Leuk en aardig zo een claim, maar zijn er ook onderzoeksrapporten?
• Hoe werkt het apparaat?
• Hoe kan het apparaat zoiets claimen als een deel van de bestrijdingsmiddelen in het vruchtvlees achterblijven?
• Hoe zit het met glyfosaat? Dit is het meest omstreden bestrijdingsmiddel op dit moment.

bestrijdingsmiddelen
Ik heb dit apparaatje grondig onderzocht. Zeker ook omdat ik weet dat dit onderwerp erg leeft onder onze cursisten en lezers van deze inspiratiemail.
Indien de claim van de fabrikant klopt, dan verminder je op een eenvoudige manier drastisch de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die je dagelijks binnenkrijgt

Hieronder lees mijn belangrijkste bevindingen over het apparaatje. Ook deel ik een aantal interessante onderzoeksresultaten met je. Wist je bijvoorbeeld dat er in de biologische landbouw ook bestrijdingsmiddelen worden gebruikt?

Laten we van start gaan!

De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen neemt toch af?

Volgens het Pesticide Action Network Nederland (PAN) neemt het gebruik van bestrijdingsmiddelen de laatste jaren niet af, maar juist toe (1).

Uit een onderzoek van het PAN bleek ook dat de appels bij de Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl veel te veel bestrijdingsmiddelen bevatten (2).

De geteste appels bevatten gemiddeld meer dan 3 soorten gif. De onderzoekers waarschuwen dat de hoeveelheden zo hoog zijn, dat deze voedingsmiddelen beslist niet veilig zijn voor baby’s en kinderen.

Is biologisch dan de juiste keuze?

Ook in de biologische landbouw worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt (345). Biologische bestrijdingsmiddelen hebben gelukkig wel een veel milder effect op onze gezondheid (6) Het zijn vooral de synthetische bestrijdingsmiddelen in niet biologische producten die onze hormoonbalans kunnen verstoren (7).
Hoewel biologisch dus de betere keuze is, wordt ons voedsel de laatste tijd in rap tempo duurder. Niet iedereen kan zich biologisch voedsel meer veroorloven. Dan kun je natuurlijk kiezen voor voedsel uit de Clean Fifteen (minst bespoten) en de Dirty Dozen (meest bespoten) laten staan, maar dat levert een eenzijdig dieet op.

Hoe kun je zelf het beste groente en fruit wassen?
Veel mensen kiezen ervoor om hun groente en fruit grondig te wassen met water
Er zijn echter meer dan 1000 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen en deze kunnen niet allemaal op dezelfde manier van groente en fruit gewassen worden (8).

Sommige kunnen verwijderd worden met warm water en andere juist met koud water (910). Tegelijkertijd goed schrobben is dan een goed idee, maar dan blijven sommige bestrijdingsmiddelen toch nog zitten. Ook die kun je voor een deel eraf wassen, maar ook dan kunnen we weer onderscheid maken tussen bestrijdingsmiddelen die afbreken door een zuur of juist door een base.

Ideaal is om je gewassen een tijdje te laten weken in azijn en ze daarna in een basisch bad met natriumbicarbonaat te doen (1112). Erg omslachtig en bovendien gaat de smaak er niet van op vooruit.

Hoe zit het met glyfosaat?

Glyfosaat ook wel bekend als Roundup is het meest gebruikte en tegelijkertijd meest omstreden bestrijdingsmiddel in Nederland op dit moment. Dit middel wordt in verband gebracht met vele schadelijke gezondheidseffecten.

Chemiebedrijf Bayer heeft in de Verenigde Staten duizenden rechtszaken lopen. Het gaat hierbij om claims van mensen die beweren dat ze kanker hebben gekregen als gevolg van deze onkruidverdelger. Ook heeft Bayer inmiddels meer dan 9 miljard uitgekeerd aan schadeclaims. (13)

Weet je wat het meest pijnlijke is?
Ondanks het grote verzet in de EU tegen dit omstreden bestrijdingsmiddel is de toelating in de EU met 10 jaar verlengd op 13 oktober jl. (14)

Aqua Pure

Goed, dan nu de Aqua Pure.
Voor minder dan € 200,- bieden zij een apparaatje aan dat je samen met groente en fruit in een teiltje met water plus een beetje zout doet, waarna het apparaat in een paar minuten tijd de bestrijdingsmiddelen eraf wast. Dat klonk te mooi om waar te zijn, maar ik gaf dit apparaatje het voordeel van de twijfel en onderzocht de werking.

Hoe werkt de Aqua Pure?
De AquaPure werkt op basis van elektrolyse. Door het toevoegen van zout genereert het apparaatje actieve ionen. Deze breken pesticiden af en doden bacteriën en schimmels op een milieuvriendelijke manier.

De eigenaar van Aqua Pure bleek dit apparaatje te hebben ontwikkeld om ons te helpen met het terugdringen van het aantal toxische stoffen dat we binnenkrijgen. Dit omdat zijn vader enkele jaren geleden de diagnose kanker kreeg en het hem niet lekker zat dat zoiets gezonds als groente en fruit zoveel gifstoffen bevat. Vroeger waren dit soort apparaten groot en duur, maar door moderne technieken kan dit nu dus ook compact en betaalbaar.

Toen ik op onderzoek ging in de medische literatuur zag ik inderdaad aanwijzingen dat elektrolyse glyfosaat, maar ook andere bestrijdingsmiddelen, effectief kan afbreken (16171819).

Een aantal testresultaten van de Aqua Pure

Ik heb contact opgenomen met de fabrikant en heb verschillende testresultaten ontvangen en bestudeerd. De belangrijkste resultaten heb ik bijgevoegd in dit document.

De Aqua Pure krijgt het voor elkaar om 59% van het glyfosaat af te breken in 1 cyclus van 5 minuten. In twee cycli (10 minuten) wordt maar liefst 95,2% van het glyfosaat afgebroken. Het apparaat blijkt zijn werk uitstekend te doen en weet in korte tijd het merendeel van het glyfosaat af te breken!

Een aantal onderzoeksresultaten van andere bacteriën en bestrijdingsmiddelen.

 • Het breekt meer dan 99,98% af van de escherichia coli bacterie.
 • Het breekt 87% van de salmonella bacterie.
 • Het breekt 75,5% af van het hormoonverstorende landbouwgif cypermethrin.
 • Het breekt 92,8% af van de breedspectrum pesticide chlorpyrifos.

Hoe kan het apparaat zoiets claimen als een deel van de bestrijdingsmiddelen in het vruchtvlees zitten?

Uit verschillende studies blijkt dat verreweg de meeste bestrijdingsmiddelen op de schil zitten en niet terecht komen in het vruchtvlees. (20)

Meer dan 99% van de bestrijdingsmiddelen die bijvoorbeeld op een watermeloen worden gespoten, blijven achter op de schil.(21
Bij een citroen blijft 94% van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imazelil op de schil. Van het bestrijdingsmiddel fenhexamide blijft 82% op de schil. (22)

Het gebruik van elektrolyse heeft verder geen effect op gezonde nutriënten zoals vitamine C (23). Daarnaast geeft het ook geen schadelijke bijproducten (24).

Mijn eindoordeel

Met de Aqua Pure verminder je drastisch de hoeveelheid gif die er in je lichaam komt. Wat ik ook handig vindt is dat het een eenmalige aankoop is. Je hebt bijvoorbeeld geen filters nodig die je om de zoveel tijd moet kopen. Voor mensen met een kleine portemonnee is het hiermee mogelijk om de bestrijdingsmiddelen van niet-biologische producten te wassen. Voor de liefhebbers van biologisch voedsel is het mogelijk om de natuurlijke bestrijdingsmiddelen van groente en fruit te verminderen. Het is daarom wat mij betreft voor iedereen een must-have.

Ik ben zelfs zo enthousiast over het apparaatje, dat ik het aan onze webshop heb toegevoegd. Het is voor het eerst dat ik een apparaat toevoeg aan onze webshop, sinds het bestaan van deze inspiratiemail in 2011.

De adviesprijs van het apparaat bedraagt € 199,-, maar Aqua Pure hanteert nu tijdelijk € 105,- voor het apparaat. Omdat het dure tijden zijn en dit apparaat veel geld kan besparen en gezondheidswinst kan opleveren, doe ik er een schepje bovenop en krijg je 10% extra korting bij 1 stuk (het kost dan € 95,- ) en nog een grotere korting indien je er meer koopt als groep bijvoorbeeld. Klik hier of op de onderstaande link, voor meer info of om meteen te bestellen.

Bestellen/meer info over de Aqua Pure

 

Heb je nog vragen?
Stel ze gerust in het reactieveldje hieronder.

Hartelijke groet,


Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut & Klinisch psycho neuro-immunoloog
www.poweracademy.nl

Meer over mij en de Poweracademy
Deel dit bericht met je vrienden:

24 reacties

 1. Ik begrijp dat de meeste bestrijdingsmiddelen op de schil achterblijven. Maar hoe zit het dan met de middelen die door regen afgespoeld worden en in de bodem terecht komen of sowieso in de bodem terechtkomen en door de gewassen worden opgenomen? Is daar een percentage van bekend? Want die worden dus niet afgebroken door de Aqua Pure.

  1. Beste Ria,

   Dat is een goede vraag die ik ook had.

   Ik vermoed dat je het stuk hierboven niet hebt gelezen. Daarin geef ik ook een antwoord op deze vraag.

   Het gaat om dit stuk:

   Hoe kan het apparaat zoiets claimen als een deel van de bestrijdingsmiddelen in het vruchtvlees zitten?
   Uit verschillende studies blijkt dat verreweg de meeste bestrijdingsmiddelen op de schil zitten en niet terecht komen in het vruchtvlees. (20)

   Meer dan 99% van de bestrijdingsmiddelen die bijvoorbeeld op een watermeloen worden gespoten, blijven achter op de schil.(21) Bij een citroen blijft 94% van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imazelil op de schil. Van het bestrijdingsmiddel fenhexamide blijft 82% op de schil. (22)

   Het gebruik van elektrolyse heeft verder geen effect op gezonde nutriënten zoals vitamine C (23). Daarnaast geeft het ook geen schadelijke bijproducten (24).

   Kortom verreweg het grootste gedeelte bevindt zich op de schil. Dat krijg je niet meer binnen.

   Hartelijke groet,

   Mohammed Boulahrir

 2. Heel interessant, bedankt Mohammed!
  Het bracht me op een idee. je hebt toch van die apparaatjes waar je je sieraden en bril etc in kunt leggen om ze te reinigen? Het vuil valt er dan vanaf.
  Jouw artikel maakte me nieuwsgierig, omdat ik toevallig zo’n dingetje heb.
  Dat werkt op ultrasoon. Het vuil valt er vanaf, dus ik denk niet dat het wordt afgebroken zoals met de Aqua pure, maar ik heb er mijn biologische tomaatjes in gedaan om uit te proberen, en ja het water was vies, dus mijn tomaatjes op zijn minst een stuk schoner!
  Alleen jammer dat er geen broccoli inpast, en daar heb je dan met de Aqua Pure dan mooi geen last van. 🙂

  1. Hallo Janice,

   Je bedoelt zo een ultrasoon apparaat.
   Dat werkt met trilling, elecytrolyse is een heel ander proces.

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

  1. Beste Anita,

   Zie hieronder het antwoord.

   Hoe lang gaat de AquaPure mee?
   De AquaPure is gebouwd om lang mee te gaan, maar net als elk ander apparaat dat op batterijen werkt, heeft de AquaPure-batterij een levensduur die per gebruiker kan verschillen, afhankelijk van hoeveel producten ze elke dag wassen.

   Volgens de hardware specificaties zou het, mits met zorg behandeld, in theorie ongeveer 10 jaar mee kunnen gaan. We schatten dat de gemiddelde gebruiker ongeveer 7 tot 10 jaar van zijn apparaat zal genieten en tot nu toe hebben we van nog geen één klant gehoord dat zijn apparaat met pensioen is gegaan.

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

  1. Hi Frank,

   Veel plezier met het apparaatje.
   Graag tot een van onze lezingen!

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

 3. Wat gebeurd er met de schadelijke stoffen die niet op de schil landen, maar op de bladeren of de grond, naast de plant vallen? Die stoffen kunnen via de grond en wortels of bladeren in de plant terecht komen, om vervolgens via de sapstromen in de vruchten te geraken. Worden die ook afgebroken door dit apparaat? Of alleen de schadelijke stoffen die zich OP de vrucht bevinden? Met andere woorden, wordt de vrucht ook van binnen gereinigd?
  Hoor het graag, en ik denk Ria ook. 😉

  1. Beste Marcel,

   De vraag is al wel beantwoord;-)

   Ik vermoed ook dat je het artikel niet hebt gelezen omdat ik exact dezelfde vragen had.

   Er is in het artikel hierboven ook een onderzoek bijgesloten waaruit blijkt dat de afname 95,2 van het glyfosaat wordt afgebroken.

   Hier tref je ook aanvullende onderzoeksresultaten aan voor andere bestrijdingsmiddelen.

   https://tryaquapure.nl/pages/lab-results?shpxid=e87ab120-b964-4a44-b8cd-99b69786d81e

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

 4. Hoi Mohammed, ik heb het artikel wel gelezen. Maar er staat niets over bodemopname. Ook bij de testresultaten, via jouw link, spreken zij over afname van de schadelijke stoffen op de schil, dat wordt gemeten. Er wordt niet in de vrucht gemeten. Tenminste dat kan ik nergens vinden. De schadelijke stoffen die tijdens het sproeien in de bodem komen, gaan naar de wortels, dan naar de plant en vervolgens in de vrucht en bladeren. Is daar een onderzoek naar gedaan?

  1. Hi Marcel,

   Het klopt inderdaad dat bestrijdingsmiddelen via de schil in de vrucht kunnen komen, maar vrijwel alle studies zijn het erover eens dat dit meestal slechts een klein beetje is.(zie daarvoor de referenties in het artikel hierboven? Het probleem is echt vooral de schil:
   https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713515001036
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30661389/
   https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpestics/39/1/39_D13-046/_article/-char/en
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30991837/
   https://www.mdpi.com/2076-3417/12/3/1417
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240773/
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23196371/

   Nu hadden we in het verleden wel neonicotinoïdes, die erom bekend staan zich in de hele plant verspreiden (en dodelijk zijn voor de bijen), maar het gebruik ervan is in de EU sterk aan banden gelegd:
   https://www.ctgb.nl/onderwerpen/neonicotinoiden/wat-zijn-neonicotinoiden

   Opmerkelijk is dat ik ook hier tegenkom dat deze zich vooral op de schil bevinden en niet binnendringen in het vruchtvlees van een appel:
   http://www.nyxxb.cn/en/article/doi/10.16801/j.issn.1008-7303.2019.0068

   Volgens een professor worden sommige bestrijdingsmiddelen zo gemaakt dat ze makkelijk door de schil binnendringen:
   https://www.nytimes.com/2017/11/10/well/eat/do-pesticides-get-into-the-flesh-of-fruits-and-vegetables.html
   Maar dit fenomeen heb ik de bovenstaande studies slechts eenmaal aangetroffen. Er zijn meer dan 1000 bestrijdingsmiddelen op de markt, elk werkt weer anders. We kunnen niet alle bestrijdingsmiddelen over één kam scheren. Bij vrijwel allemaal lijkt het erop dat de problemen zich voornamelijk beperken tot de schil. Hoe dikker een schil is, hoe beter overigens.

   Het is zeker niet zo dat de AquaPure 100% van de in en op een vrucht aanwezige bestrijdingsmiddelen verwijdert, het vermindert de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op de schil significant. Dat is wel de plek waar zich verreweg de meeste bestrijdingsmiddelen bevinden. Er kan een klein beetje bestrijdingsmiddel in het vruchtvlees achterblijven, dus het is kiezen tussen kwaden. Uiteindelijk kun je het beste kiezen voor groente en fruit uit eigen tuin, of anders BD landbouw. Helaas is dit vaak niet realistisch. Daarna is de beste keuze bio, want helaas wordt in die branche ook regelmatig gespoten. Gelukkig is bio gif minder slecht dan regulier gif. Veel mensen kunnen zich in deze tijden bio niet meer veroorloven, dan is een AquaPure een goede aanvulling die op termijn geld kan besparen en gezondheidswinst kan opleveren.

   Hartelijke groet,
   Mohammed Boulahrir

 5. Marcel, inderdaad is dat voor mij ook niet duidelijk uit het artikel. Naar mijn idee gaat het ergens anders over. Mijn vraag blijft.

 6. Beste Mohamed,
  Als de bestrijdingsmiddelen voornamelijk op de schil zitten, lossen we dit dan niet op door het fruit en groente te schillen?

  1. Beste Hakika,

   Dat is ook een optie inderdaad , alleen niet altijd even praktisch en soms is er geen of een hele dunne schil. Denk aan besjes, bloemkool etc. Ook is het zo dat veel voedingsstoffen en vezels juist op de schil zitten.

   Hartelijke groet,
   Mohammed

 7. Blij om de AquaPure nu uit te proberen. Champignons valt ons de 15 minst gespoten, die is dan niet zo belangrijk om te reinigen, anders wordt het zo klef?
  En manderijn en sinasappel reinig je die ook meteen na aankoop? Of hoeft dat niet ivm de schil.
  Het lijkt mij slim om alle groente gelijk na aankoop te reinigen. Ik las dat het dan ook langer houdbaar is. Klopt dat?

 8. Nb Het oplaadsnoertje van de Aqua Pure zit flink verstopt in het doosje; helaas ontdekte ik dit te laat…
  Mocht er nog een snoertje over zijn?
  Heel graag!

 9. Beste Mohammed,

  Maakt het nog uit welk soort zout je gebruikt? Ik heb nu namelijk gekozen voor Alka badzout van de Vitaminstore maar weet niet of daar andere schadelijke stoffen in zitten. Volgens het etiket is het wel puur natuur.
  En maakt de temperatuur van het water nog uit?

  1. Beste Mirella,

   Ik raad het af om alkalisch badzout te gebruiken omdat dit een hele andere samenstelling heeft dan zout of Keltisch zeezout. Het apparaat is ook niet getest met Alka badzout, dus daarom toch handig om geen Alka badzout te gebruiken.

   Hartelijke groet,

   Mohammed Boulahrir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Mis niets en ontvang wekelijks gratis
gezondheids- en persoonlijke groei tips.

Meld jezelf aan door hieronder je voornaam en e-mail in te vullen.

Wij houden ook niet van SPAM, dus wees gerust